Dodik u Beogradu: Republika Srpska je bila i ostaće stabilna

Izvor: Press, 09.Feb.2014, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik u Beogradu: Republika Srpska je bila i ostaće stabilna

"Primarni razlozi jednog broja onih koji su protestvovali su socijalni, takvih protestsa bilo je i u Republici Srpskoj, to nije zabranjeno i ne isključujem da će ih biti i u budućnosti. Mi smo prvi koji smo formirali poseban sud za reviziju privatizaicje, iako nismo mogli da biramo ni tužioce, ni sudije, to su stranci", rekao je Dodik.

On je rekao da su proteste u RS organizovali predstavnici bošnjačkih udruženja, da su slobodni da to rade, ali, u skladu sa zakonom.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << />"Svaka eskalacija će biti, u skladu sa zakonom, zaustavljena", poručio je Dodik. 

On je na zajedničkoj konferenciji u Vladi Srbije sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i Mladenom Bosićem rekao da očekuje da se u narednim danima ne politizuje to pitanje.

Dodik je naglasio da je novi kvalitet RS njena spostobnost da i pored saznanja da proteste organizuju bošnjačka udruženja ili organizacije, koje su "konektovane na izvore finaisranja iz Federacije, ne osorava pravo na proteste sve dok su ti protesti mirni.

"Znamo da bošnjačka udruženja organizuju proteste u RS i dok su mirni nemamo ništa protiv, bez osporavanja mogu da održavaju proteste bilo gde pa o i Bjeljini", rekao je Dodik odgovarajući napitanje kako komentariše to što su se protesti preneli i na RS.

"U Bjeljini se samoorganizovala grupa ljudi, rekli su im - idite u Federaciju i tamo rešavajte probleme i nemojte nama prenositi krizu, a, da li je nacionalizam kada uzviknete živela RS ili živela Srbija", rekao je Dodik.

Dodik je takođe rekao da je Srbija, koja je potpisnica i ganant Dejtonskog sporazuma, stabilna i da upravo takva treba Srpskoj.

"RS je stabilna - u njoj je politička situacija redovna i nema ekscesa", rekao je Dodik i dodao da je pokazala svoje demokratsko i civilizovano lice koje mnogi ne žele da vide.

Prema njegovim rečima, Bosna i Hercegovina je u institucionalnoj krizi i pokazuje da ne može da preživi, jer nema unutrašnji konsenzus o svom postojanju.

On je naveo da zahtevi koji se čuju o potrebi ustavnih promena govore o tome da je stvar političke prirode i da je bošnjački vrh izgubio kontorlu nad situacijom i upravo doveo do aktuelnih događaja.

"RS će ostati stabilna i tu smo jedinstveni" rekao je on.

On je rekao da je Bakirt Izetbegović predstavnik Muslimanske braće u BiH.

Za nastalu situaciju Dodik je okrivio i deo međunarodne zajednice rekavši da visoki predstavnici te zajednce nisu sprovodil Dejtonski sporazum, već ga u najvećem kršili.

On je ponovo ukazao da je visokom predstavniku međunarodne zajednice Valentinu Incku najvažnije da sačuva dobru platu na koju ne plaća nikakav porez, jer se , kako je Dodik rekao, računa da radi u zemlji visokog rizika.

"Ako nije u takvoj zemlji, mora da plati visoke poreze", zaključio je Dodik.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

DODIK: Nećemo dozvoliti nikavu eskalaciju nasilja u RS

Izvor: Cafe.ba, 09.Feb.2014

Predsjednik RS je rekao da su proteste u Srpskoj organizovali predstavnici bošnjačkih udruženja, da su slobodni da to rade, ali, u skladu sa zakonom

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.