Đurić: Borimo se za naše u Prištini

Izvor: B92, 21.Jul.2014, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Borimo se za naše u Prištini

Beograd -- Marko Đurić izjavio je da će glavna tema sutrašnjeg razgovora u Briselu sa predstavnicima Prištine biti situacija u Kosovskoj Mitrovici.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je, za TV Pink, rekao da očekuje da čuje nove ideje vezano za rešavanje problema na mostu, da se nada da će se tenzije smiriti i da će se razgovarati o i načinima na koji se sprovodi "pravda" prema našim gradjanima.

Podsećajući da je Oliver Ivanović u zatvoru već šest >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meseci, a da protiv njega nije pokrenuta čak ni optužnica, Djurić je rekao da je Ivanović "tamo gotovo na pravdi boga" i da za to nema nijednog ozbiljnog argumenta.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao da je i zamenica kosovskog premijera Edita Tahiri posetila Park mira, prešla preko nečega za šta je tvrdila da je nesavladiva barikada i posetila severnu Kosovsku Mitrovicu i da je taj park jeste u funkciji normalizaciji odnosa i razgradnje nepoverenja.

"Normalizacija, stabilnost i mir trebalo bi podjednako da budu u interesu i Albanacima, a ne samo nama", rekao je Djurić i dodao da je važno da "učešćem na izborima konačno dobijamo dobijamo poluge uticaja".

Od toga kako se Srbi pozicioniraju, zavisi u dobroj meri kako će izgledati buduća vlada i kroz razgovore o formiranju vlade nastojaće da reše pitanja otimanja imovine, stvaranja zajednice srpskih opština, položaja naše crkve, rekao je Djurić.

On je naglasio da je "za nas UNMIK veoma važan činilac na Kosovu i Metohiji" i "oslonac kada je reč o Rezoluciji 1244" i najavio da će u narednih nekoliko meseci iti na severu Kosova i Metohiji biti započeti ekonomski projekti.

Ti projekti imaju za cilj da reše ogroman problem nezaposlenosti, koji postoji na čitavom prostoru Kosova i Metohije, jer je neodrživo što je stopa nezaposlenosti preko 60 odsto mladih.

Na pitanje novinara kada mogu da se očekuju pregovori o učešću Srba u pokrajinskoj vladi, Djurić je rekao da će to biti predmet razgovora narednih nedelja i dodao da će se razgovori o formiranju pokrajinske vlade voditi izmedju predstavnika Srpske liste i kosovskih Albanaca.

"Borimo se za naš jezik, da se u Prištini govori u institucijama i na srpskom jeziku", rekao je Djurić i dodao da će se Srbija boriti "za svakog svog čoveka, svaku kuću i svaku njivu".

Djurić je rekao da je sada došao trenutak da se formira zajednica srpskih opština, da je to prioritet i da će se i o tome razgovarati u narednim nedeljama.

"Ministarska mesta za Srbe na KiM"

Srbija se opredelila da učestvovanjem u kosovskoj vlasti preuzme znatanu odgovornost i očekujem da će Srbi biti na ministarskim pozicijama, izjavio Marko Đurić.

"Srbija se opredelila da učestvovanjem u kosovskoj vlasti preuzme znatan deo odgovornosti za bezbednost, ekonomsku održivost i kvalitet života celokupne srpske zajednice na prostoru pokrajine", rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Srbi na Kosovu i Metohiji podržali su izbor i konstituisanje novog saziva Skupštine Kosova. Direktan rezultat toga je što je konstitutivnom sednicom, prvi put od 1999. godine, predsedavala Srpkinja Milka Vulović iz Leposavića, i to na srpskom jeziku. To je velika stvar", rekao je Djurić za današnji "Blic".

Na pitanje da li učešće Srba u vlasti podrazumeva i ministarska mesta, Djurić je odgovorio:

"Nismo koncentrisani na kvantitet funkcije, već na mogućnost da preko nje ostvarimo svoje državne i nacionalne prioritete".

"To je stvaranje zajednice srpskih opština, zaustavljanje otimanja srpske imovine u pokušajima privatizacije, jačanje opšte socioekonomske snage našeg naroda, povratak, zaštita Crkve i gradjana", rekao je direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Srbija se s tim ciljem opredelila za koncept učešća u pokrajinskoj vladi i očekujem da će Srbi biti na ministarskim pozicijama", rekao je Djurić i najavio da će razgovori o učešću u pokrajinskoj vladi biti vodjeni u narednim danima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đurić: Očekujem ministarska mesta za Srbe na Kosovu

Izvor: Kurir, 21.Jul.2014

Srbija se opredelila da učestvovanjem u kosovskoj vlasti preuzme znatan deo odgovornosti za bezbednost, ekonomsku održivost i kvalitet života celokupne srpske zajednice na prostoru pokrajine, naveo je Marko Đurić

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.