Đelić: Prva rešenja o vraćanju imovine dogodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2011, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Prva rešenja o vraćanju imovine dogodine

BEOGRAD -

Imovina oduzeta različitim aktima o nacionalizaciji ili agrarnim reformama posle 1945. godine, počeće da se vraća pravim vlasnicima već iduće godine u naturi, dok oni kojima će imovina biti vraćena u novcu treba da sačekaju 2015. godinu, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

"Očekujem prva rešenja o vraćanju imovine u naturi već sledeće godine i to prvo za one predmete koji nisu komplikovani i gde nema novog vlasnika i ako su se naslednici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dogovorili", rekao je Đelić za TV B92.

On je istakao da će u naturi biti vraćeno sve što je moguće, navodeći da će od vraćanja u naturi biti izuzeta imovina čije bi vraćanje moglo da ugrozi funkcionisanje države.

U naturi neće biti vraćana ni imovina koja danas ima legalnog vlasnika, jer ideja je da ne pravimo nove nepravde i da onome ko je nešto legalno kupio ne nanosimo nepravdu, dodao je Đelić.

Nacrt zakona o vraćanju imovine i obeštećenju, koji je juče predstavljen u Vladi Srbije i koji će se prema Đelićevim rečima, u skupštini naći u septembru, predvideo je i rešenja za sve ljude koji žive u stanovima čiji je vlasnik država i onima koji plaćaju zakup.

Ako je u pitanju poslovni prostor, zakupac će imati prelazni period od dve godine, dok će oni na obradivom zemljištu imati rok od tri godine, tokom kojih će plaćati istu kiriju, naveo je Đelić i dodao da se podrazumeva da tokom prelaznog perioda sadašnji korisnici naprave dogovor sa pravim vlasnikom.

Đelić je rekao i da zaštićeno stanarsko pravo ostaje zaštićeno.

On je rekao da će tačan broj ljudi kojima će imovina biti vraćena biti poznat 2014. godine, s obzirom da je predviđeno da prijavljivanje za povraćaj imovine traje dve godine, kao i da će se tada znati šta se vraća u naturi, a šta putem državnih obveznica i u novcu.

Đelić tvrdi da će od 2015. godine Srbija imati dovoljno novca za isplaćivanje obveznica, jer će te godine prestati da isplaćuje staru deviznu štednju i preusmeriti ta sredstva na obveznice.

On je rekao i da je oko dve milijarde evra rezervisano za vraćanje oštećenim građanima u narednih 20 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić: Pare od restitucije od 2015.

Izvor: B92, 30.Jul.2011

Beograd -- Imovina oduzeta različitim aktima o nacionalizaciji ili agrarnim reformama posle 1945. godine, počeće da se vraća pravim vlasnicima već iduće godine u naturi...To najavljuje vicepremijer Božidar Đelić, dodajući da će oni kojima će imovina biti vraćena u novcu čekati 2015. godinu..."Očekujem...

Nastavak na B92...

Đelić: Svako će dobiti svoju imovinu

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jul.2011

Imovina oduzeta različitim aktima o nacionalizaciji ili agrarnim reformama posle 1945. godine, počeće da se vraća pravim vlasnicima već iduće godine u naturi, dok oni kojima će imovina biti vraćena u novcu treba da sačekaju 2015. godinu, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić..."Očekujem...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.