Diže se spomenik Nemcima, žrtvama logora u Bačkom Jarku

Izvor: Blic, 28.Jul.2016, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diže se spomenik Nemcima, žrtvama logora u Bačkom Jarku

Spomenik Podunavskim Švabama koji su izgubili život u logoru u Bačkom Jarku posle Drugog svetskog rata, biće podignut u tom mestu, a otkrivanje se očekuje do jeseni.

Skupština opštine Temerin donela je odluku da se izgradi spomenik u znak sećanja na 6.500 žrtava, uglavnom žena i dece, koji su ubijeni ili umrli u logoru. Član odbora i predstavnik Saveznog udruženja Podunavskih Švaba Anton Bek kaže da se na spomenik čekalo 12 godina.

- Spomenik će biti skroman, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa tablom na kojoj će pisati šta se na tom mestu dogodilo. Bukvalno se čeka samo građevinska dozvola, dok je ostalo spremno - kaže Bek.

Kako dodaje, u Bačkom Jarku nije postojao logor sa barakama, već je celo selo pretvoreno u logor.

- U kućama je, uglavnom bez hrane, držano i po 120 ljudi, nekada i po dve porodice u jednoj sobi. Nisu svi stradali od metka, već su umirali od bolesti i zato što nisu imali dovoljno hrane. Hranu im nisu davali po nekoliko dana, a nisu mogli sami da je nabavljaju zato što je selo čuvala vojska - dodaje Bek.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bački Jarak dobija spomenik nemačkim žrtvama logora

Izvor: B92, 28.Jul.2016

Beograd -- Spomenik Podunavskim Švabama koji su izgubili život u logoru u Bačkom Jarku posle Drugog svetskog rata, biće podignut u tom mestu, piše “Blic”...Kako navode, otkrivanje spomenika očekuje se do jeseni...Skupština opštine Temerin donela je odluku da se izgradi spomenik u znak sećanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.