Danijela, žena koje nema

Izvor: Blic, 02.Avg.2014, 07:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danijela, žena koje nema

Iako Danijela Jovanović (22) ima izvod iz knjige rođenih i uverenje o državljanstvu, u policijskom sistemu ne postoji broj pod kojim je upisana.

Ona se iz sela Žegra na Kosovu sa majkom i sestrom doselila 1999. u Prokuplje. Od punoletstva bezuspešno obija vrata nadležnih, ali do danas nije dobila ličnu kartu.

- Moja ćerka je praktično nevidljiva za društvo i institucije, iako ima 22 godine i završila je srednju školu - kaže majka Marina, i dodaje da je dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << puta uplaćivala novac za izdavanje lične karte, nekoliko puta lično odlazila u Vranje, gde je izmeštena PU Gnjilane u čijoj opštini je selo gde su živeli do 1999. ali su službenici uvek prebacivali odgovornost na nekog drugog.

Ona kaže da su njenoj ćerki uskraćena osnovna prava, počev od toga da ne može da se leči jer nema zdravstvenu knjižicu, pa do prava na rad i normalan život.

- Danijela je počela da radi u jednoj kineskoj prodavnici na crno. Kada je gazda odlučio da je prijavi, nije mogao jer nema dokumenta. Na kraju je dobila otkaz zato što ne sme da je drži na crno - priča majka Marina.

Danijela kaže da je i njeno kretanje limitirano, retko izlazi u grad. Zato što nema lična dokumenta, nije putovala van teritorije opštine.

- Samo zahvaljujući tome što ne izlazim uveče, nikada nisam imala neprijatnosti. Drugarica mi je pričala da su uveče česte policijske racije po kafićima i svakog ko ne poseduje ličnu kartu policija privodi - ističe Danijela.

U prokupačkoj policiji kažu da rade po tom predmetu kako bi devojka dobila lična dokumenta.

- Stranka je predala zahtev za prijavu prebivališta u Prokuplju krajem prošle godine i SUP Prokuplje je odmah obavestio matični organ na dalju realizaciju. Problem je matični broj koji nije ubačen u sistem, i to mora da uradi služba koja je izdala matični broj, u ovom slučaju PU Gnjilane - kažu u policiji u Prokuplju.

Saznajemo i da su oni uputili zvaničan dopis sa svim dokumentima MUP-u u Beogradu. U PU Gnjilane koja je izmeštena u Vranje, odgovornost prebacuju na policiju u Prokuplju, i tvrde da oni ne mogu da upišu broj koji bi Danijelu uveo u evidenciju i sistem građana ove zemlje.

- Ta devojčica živi u Prokuplju i nikada nije bila prijavljena na adresu gde se rodila. Tehnički, mi taj broj nemamo niti možemo da ga unesemo jer nema naše prebivalište. To treba da uradi PU na kojoj je sada prijavljena - kaže službenik PU Gnjilane.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.