Danas je Međunarodni dan žena (VIDEO)

Izvor: S media, 08.Mar.2012, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Međunarodni dan žena (VIDEO)

Dan žena se ove godine obeležava širom sveta pod sloganom: "Osnažimo žene na selu - okončajmo glad i siromaštvo".

Generalni sekretar UN Ban Kimun pozvao je tim povodom na ukidanje diskriminacije žena u teoriji i praksi i apelovao da se obezbedi politika u skladu s njihovim potrebama.

Đukić- Dejanović: Žene nisu samo dekor, nužne promene

Povodom Međunarodnog dana žena, danas je beogradskom hotelu "Hajat" >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << održana nacionalna konferencija na temu: "Žene u javnom životu" u organizaciji Ministarstva rada i socijalne politike i Uprave za rodnu ravnopravnost.

Skup je otvorila predsednica Skupštine Slavica Ðukić Dejanović, a pored ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića i direktorke za rodnu ravnopravnost Natalije Mićunović, učestvuju i predstavnice svih političkih partija, državnih i međunarodnih institucija i stranih ambasada.

Vučić delio ruže

Političari otkrili koga bi izljubili za Dan žena

Kojoj političarki biste čestitali 8. mart? (ANKETA)

Predsednica Skupštine Slavica Ðukić Dejanović je izjavila da žene u društvu nisu samo dekor i da buduće zakonodavne norme za cilj moraju da imaju promenu "poražavajuće statistike" kada je u pitanju doprinos žena u svim sferama.

Ðukić Dejanović je na konferenciji rekla da su žene u Srbiji 16 odsto manje plaćene od muškaraca, a da na svetskom nivou jedna desetina prihoda ide ženama, iako dve trećine njih učestvuje u poslu.

Ona je navela da Zakon o ravnopravnosti polova, Uprava za rodnu ravnopravnost, kao i skupštinski Odbor za ravnopravnost polova i druge formirane institucije pokazuju da žena u srpskom društvu nije samo dekor, već da "drži život u svojim rukama".

"Ono što su zakoni učinili jeste da žena ne može da bude primorana da se opredeljuje između porodice i karijere", rekla je Ðukić-Dejanović, dodajući da je značajan doprinos položaju žena i zakonska odredba prema kojoj će u narednom sazivu Skupštine Srbije biti 33 odsto žena.

Performans "Žena u crnom"

Nevladina organizacija "Žene u crnom" obeležiće Dan žena performansom na Trgu Republike na temu radnih prava žena, a pod sloganom: "Ni suvišne, ni poslušne - i buntovne i solidarne".

Okupljenima će biti biti pročitan izveštaj sa terena o položaju žena u Srbiji koje su, kako se kaže, postale "suvišne jer nisu zadovoljile zakone tržišta i zahteve patrijarhata."

(Agencije, RTS)
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nacionalna debata povodom Dana žena

Izvor: RTV Pink, 08.Mar.2012

. . . Povodom Međunarodnog dana žena, danas će u beogradskom hotelu "Hajat" biti održana nacionalna konferencija na temu: "Žene u javnom životu" u organizaciji Ministarstva rada i socijalne politike i Uprave za rodnu ravnopravnost.

Nastavak na RTV Pink...

Srećan 8. mart!

Izvor: BanjalukaLive.com, 08.Mar.2012

Međunarodni dan žena, 8. mart, je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. U svijetu se danas obilježava 8. mart - Međunarodni dan žena. Prvi put Dan žena obilježen je 28. februara 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donijela Socijalistička...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Žene lideri UN i EU za veću jednakost među polovima

Izvor: Blic, 08.Mar.2012

Žene lideri u Ujedinjenim nacijama i Evropskoj uniji pozvale su danas, povodom Međunarodnog dana žena, na uspostavljanje veće jednakosti među polovima, posebno na odgovornim položajima u državnoj upravi i poslovanju...Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj rekla je da izuzimanje žena...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.