Dan gorana i Svetski dan šuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2011, 04:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan gorana i Svetski dan šuma

BEOGRAD -

Ekonomsko funkcionalizovanje i zaštita šuma u Srbiji biće prioritet u narednom periodu, najavio je danas ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović.

Vlada Srbije i ministarstvo na čijem sam čelu, ima plan kako da napravi iskorak u oblasti šumarstva u toku 2011. godine, koja je proglašena Međunarodnom godinom šuma, rekao je ministar nakon što je zasadio sadnicu sibirskog bresta u Parku prijateljstva gde je ozvaničio početak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << akcije sadnje 220 sadnica.

On je rekao da će prioriteti ostati pošumljavanje i zaštita šuma od požara i štetočina.

Petrović je ukazao na veliki potencijal za proizvodnju biomase od šumskih i ostataka od poljoprivredne proizvodnje.

U Srbiji je danas obeležen Svetski dan šuma i Dan gorana Srbije - 21. mart, akcijom sadnje 220 sadnica na Ušću u Parku prijateljstva u Beogradu.

Broj sadnica je simboličan i vezan za jubileje obeležene krajem 2010. godine - 50 godina Pokreta gorana Srbije, 80 godina javnog-komunalnog preduzeća "Zelenilo Beograd" i 90 godina Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Svetski dan šuma - 21. mart, obeležava se već 40 godina sa ciljem da se podigne svest čovečanstva o značaju šuma koje čine više od 30 odsto ukupne kopnene površine Zemlje i prostiru se na oko četiri milijarde hektara.

Odluka o tome doneta je na 23. sednici Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije 1971. godine, što je podržala Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Izabran je 21. mart, kao dan jesenje ravnodnevnice na južnoj, odnosno prolećne na severnoj hemisferi, kao dan proslave i obeležavanja tri ključna aspekta šumarstva: zaštite, proizvodnje i rekreacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija i dalje na dnu evropske lestvice navodnjavanja

Izvor: Blic, 21.Mar.2011

U Srbiji se navodnjava samo oko 1,2 odsto poljoprivrednog zemljišta, a u sistemu navodnjavanja nalaze se povrtarstvo, voćarstvo i semenska proizvodnja, izjavio je danas Tanjugu sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Milan Prostran...Prema procenama PKS, u Srbiji se trenutno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.