Da li su ugroženi odnosi SRB i HR

Izvor: B92, 30.Jan.2015, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su ugroženi odnosi SRB i HR

Potez hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu koji su podneli 12 amandmana, otvorio je i pitanje može li to ugroziti krhke odnose Srbije i Hrvatske.

Zagreb poručuje da od svojih zahteva neće odustati.

Među zahtevima hrvatskih poslanika je i predlog izmene srpskog zakona o nadležnosti za suđenje za ratne zločine.

Hrvatski uslov je moguća kočnica za otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima koji se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić navodi da za komšije neće biti popusta i da Srbija mora da ispuni sve kriterijume.

"Zahtevi su jasni i tu nema baš puno rasprave. Kad Srbija ispuni kriterijume napredovaće, dok ne ispuni trebalo bi raditi na njima. Vlada učestvuje u procesu pregovora kao država članica i nećemo koristiti ništa izvan onoga što su kriterijumi za napredovanje u procesu", kaže Vesna Pusić,

ministarka spoljnih poslova Hrvatske.

Članica Skupštinskog odbora za evropske intregracije i poslanica demokrata Gordana Čomić veruje da se ovaj potez hrvatskih poslanika neće ostaviti negativne posledice na odnose Zagreba i Beograda.

"Nadam se da se neće odraziti u negaitvnom smislu. Poslanici EP imaju pravo da podnose amandmane. O vrednosnom sadržaju amandmana oni odlučuju kroz debatu i na kraju glasanjem na odboru gde Dejvid Mekalister podneo svoj nacrt izveštaja, pa usvajanjem ili odbijanjem amandmana. Nisu oni jedini. Ima i mađarskih poslanika koji su podneli amandmane koji se tiču rada nacionalnih saveta u Srbiji i mislim da su ti amandmani realniji za postizanje amandmanske većine na odboru",

rekla je ona.

Nikola Jovanović iz Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj kaže da su sve češći slučajevi da članice Unije uslovljavaju evropski put kandidata za članstvo.

"Evropski parlament nije organ koji donosi odluke, ali svakako zahtev Hrvatske ne bi trebalo olako shvatiti", kaže Jovanović.

Za predsednika Koalicije udruženja izbeglica Miodraga Lintu odluka hrvatskih poslanika ne predstavlja iznenađenje. Čim je postala članica Evropske unije Hrvatska je počela sa politikom uslovljavanja, kako bi prisilila Srbiju da odustane od zahteva za vraćanje otetih imovinskih i drugih prava proteranim Srbima i povratnicima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SRBIJA UDARILA ŠAMAR HRVATSKOJ: Hrvat – ratni zločinac ostaje u SRPSKOM ZATVORU! Zagreb preti blokadom u EU

Izvor: Telegraf.rs, 30.Jan.2015

Srbija je odbila novu ucenu Hrvatske i neće promeniti Zakon o nadležnosti za suđenje za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji! Ovo je “Večernjim Novostima” potvrđeno u Ministarstvu pravde povodom odluke hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu da traže promenu pomenutog akta, kako bi njihov...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.