DSS: Kirbi ne zna da tender za Železaru još nije raspisan

Izvor: Press, 22.Nov.2014, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Kirbi ne zna da tender za Železaru još nije raspisan

Demokratska stranka Srbije ocenila je danas da je ambasador SAD Majkl Kirbi napravio novi diplomatski gaf izjavom da je ponuda američke kompanije Esmark najbolja na tenderu za preuzimanje smederevske Železare jer ne zna da tender još nije raspisan.
Kako ta stranka navodi u sapštenju, Kirbi je svikao da bez ikakve reakcije srpske Vlade svakodnevno krši Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima, mešajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se u unutrašnje poslove Srbije.

"Već smo svedoci Kirbijevog novog diplomatskog gafa i ispoljenog neznanja, iako nije prošlo mnogo vremena od kada je, povodom Putinove posete Beogradu, pokazao skandalozno nepoznavanje istorije", ocenjuju iz DS S i podsećaju da je američki ambasador izjavio „da je ponuda američke kompanije Esmark najbolja na tenderu za preuzimanje smederevske Železare" i da „predstavnici Esmarka i Vlade Srbije vode intenzivne pregovore o preuzimanju".

Ambasador Kirbi, dodaje se u saopštenju, ne zna da tender još nije ni raspisan, već je samo objavljen poziv zainteresovanim investitorima da pošalju pisma o zainteresovanosti za učešće u privatizaciji, da rok za dostavu pisama ističe 30. novembra i da će tek posle toga biti raspisan tender.

"Izjavom da je američka firma najbolja na tenderu koji nije još ni raspisan i da Vlada sa Esmarkom vodi intenzivne razgovore, iako još nije istekao rok za prijavljivanje drugih zainteresovanih investitora, ambasador Kirbi je još jednom potvrdio da je nedostojan funkcije koju obavlja", smatraju u DS S.

Kako navode u toj stranci, "svima je poznato, pa i ambasadoru Kirbiju, da je sprovođenje tenderske procedure za prodaju železare gola farsa i da je posao utanačen u Londonu, u oktobru, slobodnom pogodbom - dogovorom predsednika Vlade Aleksandra Vučića i predsednika Odbora kompanije Esmark Džimom Bušardom".

"To ipak američkog ambasadora ne oslobađa odgovornosti za davanje nepromišljenih, neznalačkih i diplomatski nekorektnih izjava, niti oslobađa Vladu Srbije obaveze da na takve gafove reaguje", zaključuje se u saopštenju DS S.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

DSS: Novi Kirbijev diplomatski gaf

Izvor: RTS, 22.Nov.2014

Demokratska stranka Srbije ocenila je da je ambasador SAD Majkl Kirbi napravio novi diplomatski gaf izjavom da je ponuda američke kompanije "Esmark" najbolja na tenderu za preuzimanje smederevske Železare, jer ne zna da tender još nije raspisan. ..Majkl Kirbi je navikao da bez ikakve reakcije srpske...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.