DRŽAVA STEŽE KAIŠ: Nema dodatnog popusta na karte za prevoz đaka i studenata!

Izvor: Kurir, 31.Mar.2015, 06:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRŽAVA STEŽE KAIŠ: Nema dodatnog popusta na karte za prevoz đaka i studenata!

Sofi Karmazin (ÖVP) austrijska ministarka za porodicu i omladinu kaže da jednostavno nema 150 miliona evra za sveaustrijsku „Omladinsku kartu“ (Jugendticket), koja bi važila i za studente

BEČ - Budžetska štednja u Austriji pogodiće i đake i studente, koji neće moći, kako se očekivalo, dobiti povoljnije karte za javni prevoz širom države. Omladinske organizacije velikih političkih partija su ljute zbog ovakvog razvoja događaja, piše bečki dnevni >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << list Kurir (Kurier).

Međutim Sofi Karmazin (Sophie Karmasin, ÖVP),ministarka za porodicu i omladinu kaže da jednostavno nema 150 miliona evra za sveaustrijsku „Omladinsku kartu“ (Jugendticket), koja bi važila i za studente. „Omladinsku kartu“, koja bi đacima i studentima omogućavala jeftin prevoz po čitavoj Austriji, obećao je u septembru 2013. tadašnji savezni ministar ministar zadužen za pitanja porodice, Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner, ÖVP), koji je sada ministar privrede i nauke i austrijski vicekancelar.

„Omladinska karta“, koja ne važi samo u pokrajini u kojoj je mesto boravka đaka, danas postoji samo za Beč, Donju Austriju i Burgenlandu. Zahvaljujući dogovoru ove tri pokrajine, pre nekoliko godina u ponudu je uvedena „Top omladinska karta (Top Jugendticket). Sa ovom godišnjom kartom, koja košta 60 evra, đaci od države priznatih osnovnih i srednjih škola, kao i učenici u privredi, do 24. godine starosti  (ne i studenti, za njih postoje posebne karte!), mogu neograničeno putovati svim javnim prevoznim sredstvima po sve ove tri pokrajine.

Prema tome, đak iz Beča, koji poseduje „Omladinsku kartu“ ne treba kupiti nikakvu dodatnu kartu ako putuje po Donjoj Austriji i Gradišću , i obrnuto.

Cena godišnjih đačkih karata varira od pokrajine do pokrajine: u Gornjoj Austriji košta 60 evra, kao i u Beču, Donjoj Austriji i Gradišću, u Forarlbergu joj je cena 80 evra, dok se u Tirolu, Štajerskoj, pokrajini Salcburgu i Koruškoj za nju plaća 96 evra. Saobraćajnim preduzećima se troškovi nadoknađuju iz posebnog državog fonda, u kojem je više od 400 miliona evra godišnje.

Omladinski političari zalažu se da omladinske karte važe do 26 godina starosti, i da ih mogu kupovati i studenti. U Beču, koji je i najveći austrijski univerzitetski grad, studenti javni gradski prevoz po semestru košta 75 evra. Ova karta im ne važi za vreme raspusta. Za svaki mesec studentskog raspusta moraju da plaćaju mesečnu kartu, koja jeste jeftinija od standardne mesečne karte, ali ipak košta 29,50 evra.

Kad se sve sabere, studenti u Beču za javni prevoz u jednoj kalendarskoj godini moraju platiti 268 evra (standardna cena godišnje bečke karte je 365 evra). Popust jeste značajan, ali studenti ipak nemaju preterano jeftine karte. Njihovi politički predstavnici najavljuju nastavak borbe za jeftiniji prevoz.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.