DRUGI PUT U KARIJERI: Luis Hamilton šampion Formule jedan

Izvor: Kurir, 23.Nov.2014, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRUGI PUT U KARIJERI: Luis Hamilton šampion Formule jedan

Vozač Mercedesa Luis Hamilton osvojio je danas, drugi put u karijeri, titulu svetskog šampiona Formule jedan, pošto je pobedio u poslednjoj trci u sezoni, za Veliku nagradu Abu Dabija.

Britanac je ostvario 11. pobedu u sezoni, ukupno 33. u karijeri, i pretekao Španca Ferananda Alonsa na petom mestu po broju pobeda. Prvu šampionsku titulu 29-godišnji Hamilton osvojio je 2008. godine. On se za titulu borio s klupskim kolegom Nikom Rozbergom, koji je sredinom trke napravio grešku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << posle koje je imao problema s motorom i kočnicama, pa je trku završio na 13. mestu.

Hamilton je u poslednju trku u sezoni ušao sa 17 bodova prednosti, a u Abu Dabiju, prvi put u istoriji Formule jedan, vozači su dobili duple bodove. Rozberg je u prethodnih 18 trka pobedio pet puta, uz 10 drugih mesta.

Hamilton je trku završio za sat, 39 minuta, dve sekunde i 619 stotinki. Drugo mesto zauzeo je vozač Vilijamsa Felipe Masa, a treći kroz cilj prošao je njegov klupski kolega Valteri Botas.

Četvrto mesto zauzeo je vozač Red Bula Danijel Rikardo, peti je bio Dženson Baton iz Meklarena, a šesto i sedmo mesto zauzeli su vozači Fors Indije Niko Hilkenberg i Serhio Peres.

Bodove su još osvojili Sebastijan Fetel iz Red Bula i vozači Ferarija Fernando Alonso i Kimi Raikonen. Hamilton je postao tek četvrti britanski vozač koji je osvojio više od jedne šampionske titule, pored Džekija Stjuarta, Džima Klarka i Grejema Hila.

U tim trenucima dobro su vozili Rikardo, Botas i Fetel, koji su se držali uz vodeći dvojac, a najbrži je bio Masa, koji je smanjivao zaostatak za Hamiltonom. Rozberg se i dalje mučio, u 51. krugu je znatno usporio, pa su ga redom obilazili protivnici. Iz Mercedesa su ga savetovali da ode u boks, ali on nije želeo da odustane, pa je trku završio na 13. mestu. Hamilton je rutinski trku priveo kraju i osvojio drugu titulu svetskog prvaka.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.