DOBROVOLjNI DAVALAC KRVI: Milija Jovanović do 65. godine poklonio 15 života

Izvor: Večernje novosti, 06.Feb.2016, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOBROVOLjNI DAVALAC KRVI: Milija Jovanović do 65. godine "poklonio" 15 života

SMEDEREVO - Milija Jovanović Daka (66) iz Smedereva dobrovoljni je davalac krvi od svoje 17. godine i do sada je dao 75 litara krvi. Ljudski organizam, u proseku, ima pet litara krvi, što znači da je Jovanović "poklonio" 15 života. Jovanović je kazao da je ponosan što je bio i davalac trombocita za decu sa klinike u Tiršovoj u Beogradu, ali da mu je žao što je prešao starosnu granicu i više ne može da daje krv. Kako je rekao, krv je prvi put dobrovoljno dao na predvojničkoj obuci sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << 17 godina, ali je značaj dobrovoljnog davalaštva shvatio sa 19 godini, kada je jedini u garnizonu u Gospiću imao pozitivnu AB krvnu grupu i direktno ("iz vene u venu") je donirao ženi na porođaju. Od svih diploma, zahvalnica, medalja i znački koje je dobio Jovanović je rekao da mu je "najdraže saznanje da je tokom svog poklonio još 15 života". Krv je dobrovoljno davao tri do četiri puta godišnje, a prošle godine u maju, pre nego da napuni 66. je dao krv 152. put. On je do sada bio besprekornog zdravlja i nikada mu nije bilo potrebno da primi krv.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Do 65. godine poklonio 15 života

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2016, 12:48

Milija Jovanović Daka (66) iz Smedereva dobrovoljni je davalac krvi od svoje 17. godine i do sada je dao 75 litara krvi...Ljudski organizam, u proseku, ima pet litara krvi, što znači da je Jovanović "poklonio" 15 života...Jovanović je kazao da je ponosan što je bio i davalac trombocita za decu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.