DJB: Obdukcija da utvrdi uzrok smrti čuvara, ne Lončar

Izvor: B92, 26.Maj.2016, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJB: Obdukcija da utvrdi uzrok smrti čuvara, ne Lončar

Beograd -- Pokret Dosta je bilo navodi da je nedopustivo što, umesto nadležnih, koji treba da obave obdukciju, ministar Lončar određuje uzrok smrti Slobodana Tanaskovića.

Kako navode, Tanasković je čovek "koji je bio žrtva kriminalaca i glavni svedok" rušenja u beogradskoj četvrti Savamala.

Pokret je saopštio da je Lončar nezakonitim ličnim uvidom u medicinsku dokumentaciju umrlog zloupotrebio položaj i narušio tajnost podataka u pokušaju da "kao poslušan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partijski vojnik" umanji štetu po rejting svog partijskog lidera Aleksandra Vučića.

"Ovo nezakonito Lončarevo ponašanje podgreva sumnju u istinitost tvrdnji o uzroku Tanaskovićeve smrti. Sumnje se mogu otkloniti samo obdukcijom, a ne zaklinjanjem ministra da čuvaru niko ništa loše nije učinio", navodi pokret Dosta je bilo.

Osim toga, oni podsećaju da su "maskirani kriminalci", tokom rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici Tanaskovića vezali da bi srušili objekat koji je čuvao.

Pokret saopštava da je smrt Tanaskovića, "koji je bio žrtva kriminalaca i glavni svedok", pojačala odgovornost za kriminalne događaje u Savamali i za "Vučićevo zataškavanje", te tumači da je Lončar, da bi umanjio štetu, svesno žrtvovao i Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji garantuje tajnost dokumentacije.

"Aleksandar Vučić se s pravom uplašio da će, štiteći i zataškavajući kriminal u Savamali, biti optužen i za zataškavanje nečega što bi moglo biti produženo kriminalno delo, ukoliko se dokaže da je čuvar preminuo od posledica stresa nakon svega što je pretrpeo", navodi pokret.

Pokret poručuje da ih ne čudi što je VMA "poklekla pod pritiscima Vučića i njegovih poslušnih ministara" jer su u slučaju Savamale pred Vučićem i gradonačelnikom Sinišom Malim "poklekli i policija, komunalna policija i Tužilaštvo".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.