Izvor: Blic, 19.Sep.2016, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"DIZELGEJT" JE VRH LEDENOG BREGA Svi veliki proizvođači automobila prodaju modele koji krše ograničenja emisija štetnih gasova

Evropska federacija za saobraćaj i okolinu saopštila je da je afera sa dizelskim motorima samo vrh ledenog brega i da svi veliki proizvođači automobila prodaju modele koji krše ograničenja emisija štetnih gasova

"Nesupeh u kažnjavanju "Folksvagena" u Evropi je vrh ledenog brega afere "dizelgejt", sa prijavljenih 29 miliona savremenih dizelskih automobila koji nas zagađuju, a brojka i dalje raste", navodi se u izvještaju.

U dokumentu se napominje da se masovno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << krše standardi "euro 5" i "euro 6", koji su uvedni s ciljem da se popravi sutuacija u vezi sa zagađenjem vazduha, prenosi "Sputnjik".

Najprljavije automobile iz generacije sa "euro 5" motorima prave "Reno" /uključujući "Dačiju"/, "Lend Rover", "Hjundai", "Opel" i "Nisan", a najčistije "Seat", "Honda", "Be-Em-Ve" /uključujući "Mini"/, "Ford" i "Pežo".

Najveće zagađivače po standardu "euro 6" proizvode "Fijat" (uključujući "Alfa Romeo" i "Suzuki" sa italijanskim motorima), "Opel", "Hjundai", "Renault" /uključujući "Nisan", "Dačiju" i "Infiniti"/ i "Mercedes", dok najčistije automobile prave "Folksvagen", "Seat", "Škoda", "Audi", "Mazda" i "Be-Em-Ve" (Uključujučći "Mini")

U proseku, četiri od pet automobila koji formalno ispunjavaju normu "euro 5" u realnim uslovima vožnje proizvode tri puta više azotnog oksida od zakonske norme. Ovi modeli prodavali su se od 2010. do 2014. godine.

Dve trećine automobila sa "euro 6" normom i dalje proizvode tri puta više azotnog oksida u normalnoj vožnji, navodi se u izveštaju.

U dokumentu se precizira da je na tržištima Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije prodato 69 odsto "prljavih" automobila sa dizelskim motorima.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Studija: Svi proizvođači dizel motora varaju s emisijima ugljen dioksida

Izvor: Beta, 19.Sep.2016

Prevare otkrivene u Folksvagenovom skandalu s lažiranjem emisija izduvnih gasova samo su vrh ledenog brega jer nijedan proizvođač automobila s dizel motorima ne poštuje norme EU u ispuštanju štetnih gasova, pokazuje studija nevladine organizacije Evropska federacija za saobraćaj i okolinu (T&E).Ova...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.