DELEGACIJA BIH U ZVANIČNOJ POSETI BEOGRADU: Vučić: Imamo dobru saradnju sa BiH

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2017, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DELEGACIJA BIH U ZVANIČNOJ POSETI BEOGRADU: Vučić: Imamo dobru saradnju sa BiH

Nakon sastanka sa Zvizdićem premijer Srbije obratio se građanima Srbije

Na početku zajedničke konferencije za medije, Vučić je naveo da je veoma zadovoljan svim aspektima odnosa Srbije i BiH i naglasio da je važno da ljudi iz obe zemlje znaju da sa obe strane postoji iskreno opredeljenje za mir i saradnju.

- Ako postoji kod nekoga bojazan da će se javiti politički sukobi, uveravam u ime Vlade Srbije da ćemo se okrenuti u drugom smeru i sačuvati mir. Imamo još >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 4 tačke o uspostavljanju granica između Srbije i BiK koje nisu dogovorene, ostalih 97 odsto je jasno. Nadamo se povećanju trgovinske razmene i daljem razvijanju putnoj infrastrukturi. Radujem se našem sve češćem viđanju i razgovorima, kao i zajedničkom nastupanju - rekao je Vučić.

- Svake godine imamo uvećanje razmene sa BiH - rekao je premijer.

On je, takođe, rekao da se danas razgovaralo o mnogo bitnijim stvarima. Razgovaralo se o putnoj i železničkoj infrastrukturi. Vučić je rekao da je Srbija predložila koji bi to autoputu trebao da bude.

- Za nas je važno da se što pre spoje Srbija i Sarajevo i unapredi trgovinska razmena - naglasio je premijer. On, takođe, rekao da se danas dogovorila sanacija i održavanje 11 mostova.

On je dodao će uskoro u Mostaru biti organizovan veliki sajam na koji je pozvan i na kojem se očekuje poseban sastanak namenskih industrija Srbije i BiH, pre svega u oblasti oružja i oruđa, što je dobra vest za obe zemlje.

- Naš je vitalni interes da približavamo ljude i radimo na ekonomskoj i svakoj drugoj saradnji, zaključio je Vučić.

Sa njim je saglasan i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić koji je istakao da je dijalog jedini instrument pomoću kojeg je moguće poboljšati međusobne odnose.

- Mi imamo identičan spoljno-politički cilj, a to je EU. Srbija je na tom putu nekoliko koraka ispred nas i njeni saveti će nam pomoći da korake evrointegracija brže i bolje savladamo. Srbija je među 4 najvažnija ekonomska partnera BiH, a u sadržajnom smislu postoji velika mogućnost za unapređenje naše saradnje. O tome smo detaljno razgovarali, pre svega o izgradnji auto-puta koji će povezati naša dva glavna grada i nadam se brzom dogovoru o samoj trasi i kreditorima koji će raditi na tom projektu. U ustu ravan stavljamo i povezivanje Sarajeva i Beograda železničkom trasom, objasnio je Zvizdić.

On je podvukao, kako je naveo, "pametne i liderske odluke premijera Srbije Aleksandra Vučića upućene BiH", na čemu mu je zahvalan.

"Mir i stabilnost su naši najvažniji prioriteti i zaista ćemo u svim našim narednim aktivnostima i personalnim odnosima sve učiniti na njihovom očuvanju", rekao je Zvizdić.

Odgovarajući na novinarska pitanja o mogućem uvođenju sankcija predsedniku RS Miloradu Dodiku, Zvizdić je rekao da su svi u BiH opredeljeni da dogovorom sve rešavaju, jer nema naznaka o dominaciji bilo kog naroda.

"Nisam srećan, najpre zbog investitora, što se lider jedne od najvećih partija u BiH nalazi na crnoj listi jedne od najmoćnijih država sveta", rekao je Zvizdić, dodajući da je to pouka i opomena i drugima.

Vučić je naveo da se po ovom pitanju nalazi u prilično teškoj situaciji, jer ne želi da kaže ništa ružno o Dodiku pred predstavnicima BiH, ni obrnuto.

- Srbija se neće priključiti sankcijama. Postoji prećutna odluka u Vladi Srbije da nam se neće ponoviti 90-godine. Poštujemo BiH kao državu, kao što poštujemo RS kao entitet i u njihove unutrašnje odnose se nećemo mešati. Mi želimo da govorimo o boljem životu i odnosima naših ljudi. Svaki put o kojem smo pričali je svojevrsni mirovni projekat, ponovio je premijer Srbije.

Sastanci u Palati Srbije

U isto vreme u Palati Srbija počeli su bilateralni sastanci resornih ministara Srbije i BiH. Pored Zvizdića, u Beograd su doputovali i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministar komunikacija i transporta Ismir Jusko.

U delegaciji Srbije su šef diplomatije Ivica Dačić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar privrede Goran Knežević, ministar finansija Dušan Vujović i ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

Vučić je ranije danas ispred Palate Srbija svečano dočeko predsedavajućeg Zvizdića i delegaciju BiH koju on predvodi.

Vučić je najavio ranije da će sa Zvizdićem razgovarati o važnim pitanjima za dve države, ističući da je važno razgovarati o zajedničkoj budućnosti, dok je Zvizdić uoči posete izrazio uverenje da će njegov susret s Vučićem imati pozitivan uticaj na ukupnu relaksaciju odnosa Srbije i BiH.

Predsednik Vlade Srbije je sinoć bio domaćin Zvizdiću i na radnoj večeri po dolasku delegacije BiH u Beograd.

Bosanskohercegovački premijer je sa delegacijom doputovao sinoć u Beograd, a na aerodromu Aerodromu "Nikola Tesla" ih je dočekao prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Osim Zvizdića, u delegaciji BiH su i zamenik predsedavajućeg i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, zamenik predsedavajućeg i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, ministar spoljnih poslova Igor Crnadak i ministar komunikacija i transporta Ismir Jusko.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.