Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Nov.2015, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čomić: O nasilju nije dovoljno samo pričati

Zamenica predsednika Demokratske stranke Gordana Čomić istakla je danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, da je obaveza svih da rade na smanjivanju nasilja u društvu, o kojem nije dovoljno samo pričati, već su potrebna i dela.

Navodeći "tragičan podatak" da su za nepunih 11 meseci ove godine, 32 žene ubijene od strane svojih muških partera, Čomić je rekla da su potrebna dela kojima se nasilje merljivo smanjuje i prestaje da bude pretnja ženama i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << deo života u porodicama gde je nasilje svakodnevica.

"Danas je dan kad mnogi pričaju o borbi protiv nasilja i znamo da je priča o tome neophodna, jer da nije pričalo civilno društvo pre 25 godina, da se nije pričalo u političkim strankama, u institucijama, u medijima, još uvek bi žene bile premlaćivane i ubijane u potpunoj tišini. Ali nije dovoljno samo pričati", podvukla je Čomić. u izjavi dostavljenoj medijima.

DS, kako je navela, smatra da sve institucije u sistemu zaštite od nasilja: policija, centri za socijalni rad, zdravstvene ustanove, tužilaštvo i sud moraju unaprediti rad, povezati se i odgovorno obavljati poslove iz svoje nadležnosti, uz kontrolu parlamenta.

Ona tvrdi da Srbija, kao država potpisnica Istanbulske deklaracije Saveta Evrope, na polju preuzetih obaveza nije uradila gotovo ništa, te navodi da nije uveden nacionalni SOS, niti promenjeni zakoni koji se tiču seksualnog nasilja.

Čomić je kritikovala što nisu uvedene hitne mere zaštite jer nije promenjena odredba kojom bi nasilnik, a ne žena, bio udaljen iz domaćinstva, a smatra i da mediji, o porodičnom nasilju često izveštavaju bez poštovanja žrtvi, nekad i opravdavajući nasilje.

Podsetila je i da je poslanik DS Dušan MIlisavljević, u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom, podneo amandmane na Zakon o policiji, koji se odnosi na policijska ovlašćenja za izdavanjem "hitnih mera zaštite" od nasilja u porodici i da demokrate očekuju jednoglasno usvajanje te izmene.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.