Cirih: Hapšenja zvaničnika FIFA

Izvor: B92, 27.Maj.2015, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cirih: Hapšenja zvaničnika FIFA

Švajcarska policija uhapsila je nekoliko zvaničnika FIFA zbog optužbi za pranje novca, rektiranje i korupciju, prenosi BBC.

Među uhapšenima nije aktuelni predsednik Fife Sep Blater, ubrzo se oglasio portparol Svetske fudbalske organizacije Valter de Gregorio.

Među uhapšenima su predsednik Fudbalske federacije Kostarike Eduardo Li, kao i Džefri Veb, Eugenio Figuredo, Džek Varner, Hulio Roča, Kostas Takas, Rafel Eskuivel, Hose Maria Marin i Nikolas Leoz, tvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Njujork tajms".

Prema pisanju „Njujork Tajmsa“, zvaničnici će biti izručeni SAD.

U toku dana oglasile su se i vlasti SAD koje su navele da su devetorica visoko pozicioniranih zvaničnika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA), uključujući dva potpredsednika, optuženi su za korupciju, saopštile su danas američke vlasti.

Optužnica od 47 tačaka izrečena u federalnom sudu u Njujorku, tereti osumnjičene za iznudu, pranje novca i prevaru u razradjenoj šemi koja funkcioniše već dve decenije, saopštilo je američko Ministarstvo pravosudja.

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini zakazao je sednicu Izvršnog komiteta povodom istrage koja se vodi protiv zvaničnika Medjunarodne fudbalske federacije (FIFA).

"Naš Izvršni komitet sastaće se danas popodne, a za sutra je zakazana sednica predstavnika svih nacionanalnih asocijacija, tako da nema šta da se kaže do večeras, ili sutra ujutro", rekao je Platini.

Kako prenosi BBC, policije je akciju hapšenja izvela u Cirihu rano jutros, a optužbe uključuju pranje novca, reketiranje i prevare tokom poslednjih 20 godina

U izveštajima se ističe da su pripadnici policije uzeli ključeve od soba zvaničnika u hotelu u kojem su oni odsedali i čekali ih u gostinskoj sobi.

Slučaj je u vezi s primanjem mita u vrednosti od više od 100 miliona dolara, vezano za poslove iz 1990-tih i fudbalska takmičenja u SAD i Latinskoj Americi, saopštilo je švajcarsko ministarstvo pravde.

Osim toga, navodi se da je operacija izvršena mirno. Inače, članovi FIFA okupljaju se u Cirihu zbog njihovog godišnjeg sastanka koji bi trebalo da bude održan u petak.

Na njemu bi sadašnji predsednik Sep Blater trebalo da traži peti mandat.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BBC: U Cirihu hapšenja zvaničnika FIFA

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Maj.2015

BBC javlja da je u Cirihu švajcarska policija rano jutros uhapsila nekoliko zvaničnika FIFA-e zbog optužbi za pranje novca, reketiranje i korupciju tokom posljednjih 20 godina. Još nije poznato i zvanično potvrđeno ko je uhapšen...Agencija AP javlja da je uhapšeno šest zvaničnika. Prema pisanju...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.