Češko muzičko veče u Etnografskom muzeju

Izvor: Politika, 14.Apr.2014, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češko muzičko veče u Etnografskom muzeju

Jedan od najblistavijih predstavnika nove generacije orguljaša i pijanista, češki muzičar Pavel Kohout, nastupio je sinoć u Etnografskom muzeju. U uvodnom delu, njegov koncert najavljen je arijom iz opere „Hubička”, autora Berdžiha Smetane koji je izvela mecosopran Gabrijela Ubavić, uz klavirsku pratnju Nevene Živković.

Posle njih na sceni se pojavio Kohout, demonstrirajući veštinu u interpretaciji dela kompozitora Jana Vaclava Vorišeka.

Publika je zatim mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da čuje ariju iz Verdijeve opere „Travijata”, „Arabeske” Kloda Debisija, dela čeških kompozitora Leoša Janačeka i Jaroslava Ježeka, srpsku romansu „Da smo se ranije sreli”...

Uz ovaj repertoar prestoničkim poklonicima klasične muzike predstavio se češki umetnik koji je osvojio brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima, uključujući prve nagrade u Ljubljani i Viljnusu.

Pavel Kohout diplomirao je na Praškom konzervatorijumu i Muzičkom fakultetu Akademije lepih umetnosti u Pragu. Od 1999. nastavio je studije na Konzervatorijumu u Amsterdamu.

Kao gost Etnografskog muzeja sinoć je nastupio u ambijentu koji je ukrašen izložbom „Češko-srpske veze u arhitekturi Beograda (1863–1941)”.

Kao i ova postavka i Kohutov nastup organizovan je uz pomoć ambasade Republike Češke u Beogradu.

A. B.

objavljeno: 14.04.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.