Cerar: Sud za arbitražu može da nastavi rad

Izvor: B92, 29.Jul.2015, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cerar: Sud za arbitražu može da nastavi rad

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da bi Sud za arbitražu mogao da nastavi rad uprkos odluci hrvatskog parlamenta.

On očekuje da sud "nastavi da radi nezavisno i bez pristrasnosti kao i da donese finalnu odluku", prenela je agencija STA.

Hrvatski sabor je nešto ranije jednoglasno podržao vladu da pokrene postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom u graničnom sporu u Piranskom zalivu jer je, kako je zaključeno, Ljubljana bitno povredila njegove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odredbe.

Poslanički klubovi su se saglasili u oceni da je arbitražni postupak diskreditovan i kontaminiran, te da je narušeno poverenje u rad Arbitražnog suda, ali da ekscesi poput tog ne mogu menjati prijateljstvo hrvatskog i slovenačkog naroda.

"Postupak je kontaminiran i nema potrebe ulaziti u bilo kakav meritum, u bilo kakve detalje. Ono što se dogodilo i što je na kraju i priznato da se dogodilo je neodrživo i Hrvatska izlazi iz ugovora. Ali po relativno preciznim pravilima međunarodnog prava koje ćemo poštovati", rekao je u uvodnom obraćanju premijer Zoran Milanović.

U vladinom obrazloženju na osnovu kojeg je tražena podrža parlamenta stoji da je Slovenija "teško povredila" odredbe međunarodnog ugovora i pravilo učestvovanja u arbitraži, te da Hrvatski smatra da Arbitražni sud ne može da ispuni svoje zadatke.

U međuvremenu, Evropska komisija je saopštila da će Arbitražni sud za pitanje granice između Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu nastaviti da radi, čak i ako Hrvatska odluči da se povuče iz arbitraže, prenela je Hina.

"Da budemo jasni, čak i ako hrvatski parlament izglasa povlačenje iz arbitraže, Arbitražni sud će ostati i nastaviti s radom. Evropska komisija ne vidi održivu alternativu arbitražnom postupku", rekla je u portparolka Komisije Mina Andreeva na konferenciji za novinare pre nego je u Saboru odlučeno o povlačenju Hrvatske iz arbitraže.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Cerar: Sud za arbitražu može da nastavi rad

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Jul.2015

Slovenački premijer Miro Cerar danas je izjavio da bi Sud za arbitražu mogao da nastavi rad uprkos odluci hrvatskog parlamenta...On očekuje da sud "nastavi da radi nezavisno i bez pristrasnosti kao i da donese finalnu odluku", prenela je agencija STA...Hrvatski sabor je nešto ranije jednoglasno podržao...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.