Ceo život zvoni po nakovnju

Izvor: Vesti-online.com, 01.Mar.2015, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ceo život zvoni po nakovnju

Jedina preostala prava kovačnica u opštini Kladovo nalazi se u selu Ljubičevac koji je uz samu obalu Dunava. Vlasnik kovačnice čika Velimir Andrašević je najstariji bravar i kovač u kladovskom ataru.

Nikada nije bio bolestan ili ležao u bolnici a i danas, da bi gvožđe bilo dobro iskovano, daje srcu po neku domaću rakiju.

- Kovački i bravarski zanat sam učio od mog oca Milorada Andraševića koji je bio izučeni kovač i majstor. Kovačnicu je izgradio 1930. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << godine i u to vreme su se najviše kovale poljoprivredne alatke, onda plugovi za oranje, raljice, drljače, delovi za volovska zaprežna kola i potkivali se konji i volovi. Bila su to lepa vremena - kaže ovaj plemeniti čovek, čika Velimir.

On priča da se do 1950. godine gvožđe transportiralo iz Negotina zaprežnim kolima, što je znalo da potraje i preko 24 sata. Onda je dodeljen za potrebe opštine Kladovo vojni kamion koji je olakšavao transport.

Radilo se od ranog jutra do ponoći, a najviše posla je bilo u proleće i u jesen, kada se obrađivalo zemljište.

- Danas se kuje i obrađuje još samo po koja poljoprivredna alatka. A ja još svake noći zaspim sa kovačnicom u mislima. Kovački posao sam uvek voleo i volim ga i dalje i radiću ovo sve dok me zdravlje bude držalo. Nadam se da će kovačnicu naslediti i preuzeti moj sin Luka, koji je do sada dosta tih kovačkih i bravarskih poslova naučio - kaže čika Velimir.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.