Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Nov.2014, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čečenski regruti u ruskoj vojskci prvi put od 1990-ih

Regruti iz Čečenije počeli su od ove jeseni da dobijaju pozive za služenje u ruskim oružanim snagama, prvi put poslije petnaest godina, rekao je danas jedan čečenski zvaničnik.

Svi će služiti vojsku blizu kuće u saveznim oblastima južnog i sjevernog Kavkaza, rekao je član državne Dume Šamsail Saralijev za list Izvestija, prenosi TASS.

Rusija je devedesetih godina dva puta vojno intervenisala u Čečeniji kako bi spriječila separatizam ove autonomne republike. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Od tada mladi Čečenci nisu pozivani u rusku armiju.

"Momci koji su regrutovani ove jeseni služiće samo u južnoj Rusiji, saveznim oblastima Južni i Sjeverni Kavkaz. To je odluka ruskog Ministarstva odbrane u ovom trenutku", rekao je Saralijev i dodao da vjeruje da će kasnije regruti iz Čečenije služiti u svim dijelovima zemlje, kao što je to bilo ranije.

On je rekao da je vojska uvijek bila pitanje prestiža u Čečeniji i da je uvjeren da je desetine hiljada čečenskih mladića spremno za vojnu karijeru.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.