Čanak: Poražavajući položaj radnika

Izvor: RTS, 30.Apr.2013, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Poražavajući položaj radnika

Položaj radnika poražavajući i nema mesta za slavlje Prvog maja, smatra predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak. U Srbiji se prošle godine dnevno gasilo skoro 200 radnih mesta, a ta tendencija je nastavljena i ove godine, istakao Čanak.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak ocenio je da je u Srbiji položaj radnika poražavajući i da nema mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za slavlje Međunarodnog praznika rada, 1. maja, jer se izgubila suština zbog koje se taj dan obeležava.

"Teško je upotrebiti reč praznik (za 1. maj), jer oni koji treba da praznuju toliko su bedni da praznovanje i ta beda ne idu zajedno. Oni imaju razlog da jadikuju i obeležavaju tragediju u kojoj se nalaze", rekao je Branislav Čanak agenciji Beta povodom Međunarodnog dana rada.

Čanak je podsetio da praznik rada u kapitalističkom svetu služi da se tog dana okupi što više radnika, da se pokaže njihova snaga i stav prema vlasti.

"Kod nas se to pretvorilo u slavlje. Slave i oni koji nemaju posla i koji nemaju šanse da ga dobiju. I oni koji su par godina pred penziju izgubili posao otići će u neki šumarak da okrenu jagnje", rekao je predsednik sindikata "Nezavisnost".

Čanak smatra da je "tužno da se iz godine u godinu ponavlja Prvi maj na isti način".

"Ljudi odbijaju da ga uzmu u svoje ruke. Onaj kojima je namenjen neće da ga koriste, i da bar toga dana, jedanput u godini, izađu na ulicu i kažu da su ljuti i da pošalju političku poruku onima koji uređuju društvo da moraju da računaju na tu ljutnju", naveo je Čanak.

Čanak je naglasio da je "poražavajuće" šta se dešava radnicima u Srbiji, uz veliku verovatnoću da bude gore.

"U Srbiji se prošle godine dnevno u proseku gasilo 196 radnih mesta, a ta tendencija je nastavljena i ove godine. I da imamo punu zaposlenost to bi bilo dovoljno da sirene trube na uzbunu, a mi krećemo sa 26 odsto nezaposlenih", naveo je on.

Kako je dodao, Srbija je među prvim zemljama u Evropi po stopi nezaposlenosti, a sve je bliža i Republici Srpskoj gde je broj penzionera premašio broj onih koji rade.

Prema njegovim rečima, sindikat "Nezavisnost" neće obeležiti 1. maja javnim okupljanjima.

"Ne mogu da izvodim radnike na ulicu na silu. Ako članovi ne žele da imaju 1. maj već jagnjetinu i roštilj, mi to ne radimo. Kada im bude dogorelo do nokata i kada budu tražili da prave proteste i revolucije neka se jave", rekao je predsednik sindikata "Nezavisnost" Nenad Čanak.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Čanak: U Srbiji se prošle godine dnevno u proseku gasilo 196 radnih mesta

Izvor: Beta Video, 30.Apr.2013

BEOGRAD - U Srbiji se prošle godine dnevno u proseku gasilo 196 radnih mesta, a ta tendencija je nastavljena i ove godine. I da imamo punu zaposlenost to bi bilo dovoljno da sirene trube na uzbunu, a mi krećemo sa 26 odsto nezaposlenih, rekao je predsednik Ujedinjenih granskih sindikata ``Nezavisnost``...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.