Izvor: VOA, 23.Jun.2015, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Otvorena dva nova pregovaračka poglavlja

Crna Gora je Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu otvorila pregovore u još dva poglavlja 9 i 21, koja se odnose na finansijske usluge i trans-evropske mreže.

Otvaranje dva nova pregovaračka poglavlja je priznanje za ogroman rad, trud i posvećenost svih institucija i pojedinaca koji su radili na tim poglavljima, poručio je crnogorski ministar inostranih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić.

Crna Gora je na juče održanoj Međuvladinoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << u Luksemburgu otvorila pregovore u još dva poglavlja 9 i 21, koja se odnose na finansijske usluge i trans-evropske mreže.

Sa ova dva, Crna Gora je otvorila ukupno 20 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

"Otvaranje ova dva poglavlja je priznanje za ogroman rad, trud i posvećenost svih institucija i pojedinaca koji su radili u okviru ovih poglavlja. Takođe, ono čini da smo korak bliži članstvu u EU i, što je još važnije, bliži evropskom kvalitetu života", kazao je Lukšić, na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu.

Kako je naveo, to je veliki uspjeh za državu i cijelo društvo, posebno ako se uzme u obzir da Crna Gora pregovara tek tri godine. On je poručio da će i u narednom periodu nastaviti tim putem, istim kvalitetom i tempom, ali ne zbog članstva u EU, nego zbog višeg cilja - boljeg života građana.

Prema riječima Lukšića, u 9. poglavlju - Finansijske usluge, Crna Gora će nastaviti s daljim usklađivanjem s evropskim propisima u oblasti bankarstva, osiguranja i reosiguranja, penzijskih fondova i tržišta kapitala što će doprinijeti uređenju njihovog poslovanja i unaprijediti zaštitu potrošača finansijskih usluga.

"Kad je riječ o 21. poglavlju, Trans-evropske mreže, kroz ovu oblast ćemo dalje raditi na unapređenju naše putne i energetske mreže i, u tom pravcu, boljem povezivanju s regionom i državama članicama EU", kazao je Lukšić.

Otvaranje dva nova pregovaračka poglavlja za Crnu Goru, pohvalio je i evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han.

“Crnogorske vlasti su u oblasti vladavine prava preduzele konkretne korake u pravom smjeru što je omogućilo otvaranje dva nova poglavlja", ocijenio je evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han.

Konačno, Lukšić je naveo kako je zadovoljan i uspješno održanim VI sastankom Savjeta za Stabilizaciju i pridruživanje.

Sastanak je, kako je dodao, bio prilika i da sa evropskim partnerima razmijene stavove o razvoju događaja na Zapadnom Balkanu i modalitetima korišćenja pretpristupne podrške u procesu pridruživanja EU.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.