Bursa razmatra restauraciju Hamama

Izvor: SandzakPress.net, 30.Okt.2014, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bursa razmatra restauraciju Hamama

Novi Pazar – Turska – Gradonačelnik turskog grada Burse Redžep Altepe rekao je danas da će za 10 dana poslati inženjere i arhitekte u Novi Pazar da obiđu Gazi Isa-begov hamam iz XV vijeka u tom gradu. On je  nakon radnog doručka s novinarima iz Srbije, rekao da će na osnovu njihovog izvještaja razmotriti mogućnost da taj turski grad finansira restauraciju ovog objekta. “Vidjećemo u kakvom je stanju ovaj hamam, kako je izgledao nekada i koliko će koštati restauracija. Zainteresovali >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << smo se za ovaj objekat kada smo čuli da je veoma sličan našem u Bursi, koji smo restaurirali pre tri godine”, rekao je gradonačelnik drugog po ekonomskoj jačini grada u Turskoj, nakon Istanbula. Gazi Isa-begov hamam je staro tursko kupatilo koje nosi naziv po svom osnivaču Isa-begu Ishakoviću, koji je ujedno i osnivač Novog Pazara. On spada u grupu dvojnih hamama, jer je skoro simetrično podjeljen na muški i ženski dio, a unutar hamama ima više prostorija od kojih je svaka pokrivena kupolom različitih veličina. (radio100+)

Nastavak na SandzakPress.net...






Povezane vesti

Turski grad Bursa želi da obnovi hamam u Novom Pazaru

Izvor: Blic, 30.Okt.2014

Gazi Isa-begov hamam (tursko kupatilo) iz 15. veka, umesto rugla u centru Novog Pazara, uskoro bi mogao postati turistička atrakcija jer su predstavnici turskog grada Burse izrazili zainteresovanost da ga obnove...Gradonačelnik turskog grada Redžep Altepe izjavio je da će u narednih desetak dana...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.