Brende: Brnabićeva može biti ministar i u zapadnoj Evropi

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Jun.2017, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brende: Brnabićeva može biti ministar i u zapadnoj Evropi

Norveški ministar spoljnih poslova Borge Brende izjavio je da Ana Brnabić predstavlja modernu i takoreći biznis političarku koja bi mogla biti ministar i u zapadnoj Evropi.

Brende je u intervjuu za Blic ocenio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić učinio hrabar potez imenovanjem Ane Brnabić za premijera, navodeći da je ona neko ko se ne uklapa u model tradicionalnog političara jugoistočne Evrope.

"Norveška će nastaviti da podržava civilni sektor u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i verujemo da će nova premijerka sa svojom pozadinom biti dobar partner", kazao je on.

Norveški šef diplomatije naglasio je da je region dosta napredovao u pogledu stabilnosti, ali da još nije dostigao nivo zapadne i centrale Evrope.

"Bez trajne stabilnosti, ekonomski i društveni napredak Zapadnog Balkana će ostati krhak. Verujem da je Srbija izabrala pravi put ka stabilnosti i ekonomskom razvoju kroz poboljšanje odnosa sa komšijskim zemljama, nastavljajući program reformi i radeći u korist pridruživanja EU", rekao je Brende.

Komentarišući nedavne tenzije na Balkanu, Brende je rekao da je zabrinut dokle god zemlje regiona biraju konflikt umesto saradnje.

Norveški diplomata je naglasio da će njegova zemlja nastaviti da podržava Srbiju na tom putu, kako politički tako i finansijski.

Prema njegovim rečima, Norveška poštuje odluku Srbije da ostane vojno neutralna i sama odluči da li želi uđe u NATO.

"Neutralnost ne sprečava još veću saradnju sa NATO. Pogledajte Švedsku i Finsku. One imaju sveobuhvatnu saradnju sa NATO, kako bilateralnu tako i kroz EU", naveo je šef norveške diplomatije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.