Božić po gregorijanskom kalendaru

Izvor: RTS, 25.Dec.2014, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božić po gregorijanskom kalendaru

Hrišćanski vernici koji vreme računaju prema gregorijanskom kalendaru slave Božić.

Božić po gregorijanskom kalendaru proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je ponoćnu misu u Crkvi Svetog Antuna.

Nadbiskup Hočevar čestitao je svim vernicima Božić i poručio da greh i sklonost ka egocentričnim stvarima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne pripadaju ljudskoj ličnosti.

Nadbiskup Hočevar je u božićnoj poruci naglasio da nijedan "sin ili kći čovečanstva" ne može da se razvije bez odnosa sa Isusom Hristom.

"Božić nije, dakle, praznik samo nekih većih ili manjih crkvenih verskih zajednica ili nekih plašljivih osoba koje beže od sveta. Božićna tajna je zato kamen temeljac svekolikog života i celokupne kulture, noseći stub prave civilizacije i živog humanizma", rekao je Hočevar u poruci.

Nadbiskup je ocenio da bez ličnog oduhovljenja čovek ne može da opstane u sopstvenom dostojanstvu.

"Nije, dakle, neko društvo svestrano zdravo onda kada ulicama i trgovima šetaju osobe utonole u otuđenost u greh, nego je autentična demokratija na delu onda kada svako od nas sve jače i jače napreduje u potpunom saobražavanju Isusu Hristu", rekao je Hočevar.

Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom.

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hristos rođen, potiče iz 13. veka. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici.

U kućama vernika Rimokatoličke crkve venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.