Blokiran tunel kod Pala

Izvor: Blic, 15.Mar.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokiran tunel kod Pala

BANJALUKA - Mašine na gradilištu tunela „Stambolčić“ kod Pala od subote ujutru ne rade, jer je jedan od podizvođača radova paljanska firma „Majneks“ ulaz u tunel blokirala mikserom za beton. Vlasnik ove firme Veljko Golijanin kaže da radove sabotira, jer mu drugi podizvođač, firma CPM BH, duguje oko 550.000 KM.

Na gradilište je dolazila i policija i upozorila obe strane da sukob reše pred sudom. Portparolka CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić kaže da bez zvaničnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dokumenta policija nema ovlašćenja da ukloni mikser. Golijanin poručuje da će blokadu izgradnje nastaviti dok god ne dobije novac, koji sada traži od glavnog izvođača radova laktaške „Niskogradnje".

"Imam ugovor sa CPM BH, a plaćanje cesijom je trebalo da izvrši 'Niskogradnja’. Godinu i po čekam da mi plate. Ako nam ne plate, na ulicu će izaći mojih 70 radnika! Beton koji sam tamo ugradio se vidi, a sve poreze državi sam platio”, kategoričan je Golijanin. On tvrdi da čelnici „Niskogradnje" nameravaju da ga prevare, a već su ga, kaže, istisnuli iz posla.

Tehnički direktor „Niskogradnje" Ratko Mišanović to negira i tvrdi da njegova firma nema potpisan ugovor o međusobnom prebijanju dugova sa „Majneksom" i da bi Golijanin te pare trebalo da traži od CPM BH. On kaže da je „Niskogradnja" u fazi raskida ugovora sa CPM BH.

"Obaveze prema CPM BH smo isplatili. Sada kada je 'Majneks’ blokirao radove, pozvali smo policiju, ali tunel nije odblokiran. Naši inženjeri su na terenu i procenjuju štetu”, kaže Mišanović. On dodaje da su i „Putevi RS", kao investitor, obavešteni o obustavi radova. U „Putevima RS" to potvrđuju i kažu da čekaju povratni informaciju „od nadležnih institucija kojima je problem prijavljen, odnosno od policije".

Vrednost projekta izgradnje tunela „Stambolčić" je oko 13,5 miliona KM, a planirano je da radovi budu završeni do polovine juna ove godine.

Do juče radovi na tunelu „Stambolčič" nisu nastavljeni. Podsećamo, „EuroBlic" je ranije pisao o prevarama nekoliko ljudi okupljenih oko mariborske firme CPM.

Vlasnici građevinskih firmi iz RS koji su imali potpisane ugovore o saradnji sa kćerkom firmom CPM-a, registrovane kao CPM BH, tvrde da su na poslovima izgradnje tunela „Stambolčić" i „Čemerno" opljačkani za milionske sume novca. Među prevarenim firmama je i „Jahorinska voda" iz Pala, koja radi kao podizvođač na tunelu „Stambolčić".

Bosanski CPM iz Lukavca je pred stečajem, ali je sredinom prošle godine preneo svoje ugovore i imovinu na još jednu ćerku firmu CPM Energo u Laktašima. Tako su iskoristili pravnu prazninu po kojoj firma iz RS nije pravni naslednik CPM BH, pa se dugovi poslovnim partnerima od nje ne mogu potraživati.

Građevinci pare ne mogu da traže ni u Sloveniji, jer je odnedavno u stečaju i mariborski CPM.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

“Majneks” očekuje rješenje za dug od pola miliona KM

Izvor: Capital.ba, 15.Mar.2011

PALE, Paljanska firma 'Majneks', jedan od podizvođača radova na tunelu 'Stambulčić', na putnoj komunikaciji Pale - Mesići, očekuje da će u toku dana biti pronađeno kvalitetno rješenje za dug drugog podizvođača radova preduzeća CPM od 550.000 KM prema ovoj paljanskoj firmi, potvrdio je Srni...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.