Bivše rukovodstvo oštetilo Hipo banku za 300 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2010, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivše rukovodstvo oštetilo "Hipo" banku za 300 miliona evra

BEČ -

Bivše rukovodstvo i poslovni partneri austrijske banke "Hipo Alpe Adria", prema rezultatima istrage specijalne jedinice za rasvetljavanje ove afere "CSI Hipo", oštetili su banku za više od 300 miliona evra.

"CSI Hipo", koje je formirao ministar finansija Jozef Prel nakon što je država bila prinuđena da preuzme banku, kojoj je pretilo zatvaranje, kako bi sprečila potres na bankarskom tržištu zemlje, do sada je otkrila štetu u visini od preko 300 miliona evra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Taj novac su, između ostalih, iz banke izvukli menadžeri i poslovni partneri, saznaje bečki dnevnik "Prese" iz okruženja "CSI Hipo".

Nadležne vlasti već su podnele 60 do 70 prijava, a jedan deo protiv ranijeg predsednika Upravnog odbora Volfganga Kulterera, koji se nalazi u istražnom zatvoru.

Protiv njega se vodi istraga zbog prevare, pronevere novca, sistematskog uništavanja preduzeća kroz davanje kredita bez pokrića.

Kulterer je odbacio sve optužbe, a pravosuđe vodi istragu protiv daljih 40 osoba.

Šteta od oko 300 miliona evra je samo vrh ledenog brega, pretpostavljaju vlasti, pošto je "CSI Hipo" do sada, pre svega, proveravao sumnjive poslove iz vremena pre preuzimanja banke od strane nemačke "Bajern LB" 2007.

Narednih meseci pripadnici "CSI Hipo" nameravaju posebno da se posvete širenju "Hipo banke" na istok, pre svega u Ukrajini i na Balkanu.

U rasvetljavanju verovatno najvećeg bankarskog skandala u Austriji deluje više istraživačkih timova.

"CSI Hipo" proverava svu dokumentaciju banke i sve poslove, a kod sumnje u nepravilnosti uključuju se državno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje, takođe, ima svoju specijalnu jedinicu za ovaj slučaj.

Malo je verovatno da će banka, koja je prošlu godinu završila sa gubitkom od 1,5 milijardi evra, dobiti natrag pomenutih 300 miliona evra, jer je veći deo novca nestao u mreži fondacija, institucija, od kojih se većina nalazi u inostranstvu.

Nova uprava banke najavljuje da će u svakom slučaju podneti tužbu za obeštećenje protiv ranijih rukovodećih kadrova i poslovnih partnera.

Takođe i nemačka pokrajina Bavarska, čije je vlasništvo "Bajern LB" ne smatra čitav slučaj završenim i ostavlja otvoreno rešavanje svojih potraživanja.

Sve mahinacije su se dogodile pre preuzimanja "Hipo" od strane "Bajern LB", koja je bila prinuđena da u banku "upumpa" 3,7 milijardi evra. Takođe je i austrijska država u spašavanju banke učestvovala do sada sa 1,6 milijardi evra.

Advokat uhapšenog Kulterera, Ferdinand Lanker, ističe da je hapšenje njegovog štićenika politički motivisano.

On je istakao da je postupanje prema Kultereru skandalozno i deo aktuelnih političkih rasprava.

Prema njegovim rečima neosnovana je tvrdnja, zbog koje je i uhapšen, da postoji opasnost od bekstva.

Lanker je istakao da je pravosudnim organima bilo poznato da Kulterer planira selidbu svoje kancelarije u Beč, a uz to on je sve vreme u potpunosti sarađivao sa istražnim organima

Dalje je kazao da prilikom pretresa stana Kulterera nije pronađen niti jedan novi dokazni materijal.

Međutim, to se ne poklapa sa izveštajima bečkih dnevnika "Kronen cajtung" i "Esterajh", prema kojima su istražni organi u stanu Kulterera pronašli 140.000 evra, a pored toga i dokumente sa imenom jednog u austrijskoj pokrajini Koruškoj poznatim licem - Mariom Kanorijem, fudbalskim menadžerom i bivšim zamenikom gradonačelnika Klagenfurta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rasvetljavanje bankarskog skandala

Izvor: RTS, 17.Avg.2010

Uhapšeni zbog pronevere u "Hipo Alpe Adria banci" u Austriji, naneli štetu od 300 miliona evra, rezultati su istrage specijalne jedinice "CSI Hipo". Vlada strahuje da je do sada razotkrivena prevara samo vrh ledenog brega. ..Bivše rukovodstvo i poslovni partneri austrijske banke "Hipo Alpe Adria",...

Nastavak na RTS...

Hipo banka oštećena za 300 miliona evra

Izvor: Radio 021, 17.Avg.2010

Bivše rukovodstvo i poslovni partneri austrijske banke "Hipo Alpe Adria", prema rezultatima istrage specijalne jedinice za rasvetljavanje ove afere "CSI Hipo", oštetili su banku za više od 300 miliona evra.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.