Biber: Od Vučića i Rame očekujem poruku saradnje

Izvor: RTS, 26.Maj.2015, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biber: Od Vučića i Rame očekujem poruku saradnje

Direktor Centra za južnoevropske studije u Gracu Florijan Biber rekao je u intervjuu za RTS da bi premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama u Tirani trebalo da pošalju signal da iskreno žele saradnju.
Profesor Biber boravio je u Beogradu na radionici pod nazivom Kultura regionalne saradnje koju je organizovao Evropski fond za Balkan.

Profesore, šta bi bila najbolja vest >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa susreta Vučić - Rama u Tirani?
Biber: Mislim da bi bilo najbolje da Aleksandar Vučić i Eri Rama ne zloupotrebe taj sastanak za domaću politiku, nego da pošalju signal da stvarno žele da sarađuju i da neće to biti samo platforma za neke sukobe.
Znamo da Srbija i Albanija imaju različite stavove u vezi sa Kosovom, ali je potrebno raditi na zajedničkim projektima, zajedničkim idejama. U tom smislu treba raditi na razmeni mladih, na stvarima koje će biti jako bitne. Možda najvažniji signal će biti da Vučić i Rama mogu da sarađuju i da shvate taj odnos ozbiljno i da to nije nešto što će biti za domaću upotrebu.
Kako Vi vidite spoljnu politiku Srbije u ovom trenutku?
Biber: Mislim da postoji jasan signal da Srbija želi u EU, i to je prihvaćeno sa svih strana od zemalja članica Unije. Naravno, u nekim stvarima Srbija gleda više prema Rusiji. Zbog toga EU ima rezerve u pogledu do koje mere je Srbija stvarno opredeljena za evropsku integraciju. Naravno, ne traži se odluka ili Rusija ili EU, ali mislim da Brisel želi da zna koju vrstu odnosa Srbija ima sa Rusijom. To je možda najveći znak pitanja.
Mislite da Srbija ne šalje dovoljno jasnu poruku?
Biber: Zavisi. Dobijamo ponekad različite poruke od premijera i od predsednika Srbije. I u tom pogledu ja bih rekao da signal nije uvek jasan.
Kako izgleda region Jugoistočne Evrope EU koja sada treba da odluči o bržim integracijama? Da li je to primamljiv prostor koji treba što pre uvući u EU kako ljudi to ovde priželjkuju?
Biber: U EU sada nema velikog apetita za brzo proširenje zbog ekonomske krize. Veliki broj građana EU ne želi proširenje, ali postoji volja prema političkim elitama da se ipak to radi.
Kriza u Makedoniji je dokazala da ako se predugo čeka može biti ozbiljnih problema. U tom smislu postoji shvatanje političara, da se proces integracija mora unapređivati, a mislim da za to postoji spremnost. I ceo samit prošle godine u Berlinu i ove godine u Beču šalju signal da postoji spremnost Unije i nekih bitnih članica da se taj proces dovede do kraja.
Mislite ako bi se duže čekalo da bi to moglo da stvori nove krize?
Biber: Pre svega, kriza reformi su na prvom mestu, koje su motivacije za reforme. Ako se na članstvo bude čekalo 10-20 godina, ne znam šta je motivacija za reforme. Političkoj eliti u regionu najveća motivacija za reforme je članstvo u EU na kraju tog procesa. Ako se taj proces nikada neće završiti onda to naravno može da preti i reformama i odnosima u regionu. Jedna zemlja je član EU, druga nije...
Odustajanje od članstva u nekim zemljama, usporavanje, da li bi to bio problem za EU?
Biber: EU ima interes da ove zemlje ostanu orjentisane prema njoj, a ne prema drugim silama, Kini, Turskoj... I to je veoma povezano sa reformama.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Biber: Vučić i Rama da pošalju signal saradnje

Izvor: OkRadio.rs, 27.Maj.2015, 10:08

Direktor Centra za južnoevropske studije u Gracu Florijan Biber izjavio je da bi premijeri Srbije i Albanije trebalo da pošalju signal da iskreno žele saradnju. U intervjuu za RTS, na pitanje šta bi bila najbolja vest sa susreta Vučić - Rama u Tirani, Biber kaže: "Mislim da bi bilo najbolje...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.