BiH i Srbija unapređuju vojnu saradnju

Izvor: Southeast European Times, 12.Feb.2015, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH i Srbija unapređuju vojnu saradnju

Jačanje vojnih veza između dve zemlje korisno je za njihove bilateralne odnose, suživot i uspeh buduće regionalne saradnje.

12/02/2015

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 12.2.2015.

Vojna saradnja između Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije konstantno se povećava poslednjih godina i pomaže unapređivanju oružanih snaga obe zemlje, regionalnoj bezbednosti i stabilnosti, te nastojanjima dve zemlje na polju evropske integracije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<

„Opšta ocena je da je bilateralna odbrambena saradnja između dve države vrlo intenzivnа i produktivna i doprinosi razvoju sveukupnih dobrosusedskih odnosa“, kaže za SETimes Uma Sinanović, načelnica Odeljenja za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Ona dodaje da su najbolji rezultati postignuti na polju školovanja i obuke.

„Na aktivnostima koje je realizovao Centar za operacije podrške miru (PSOTC) u Sarajevu 2014. godine iz sastava Vojske Srbije učestvovalo je ukupno 23 pripadnika u 14 aktivnosti“, kaže Sinanovićeva. „Osim obuke u PSOTC-u, saradnja se odvijala i putem obuke koju je realizovao Mobilni trening tim PSOTC-a u Srbiji sa 27 pripadnika Vojske Srbije. Razmena instruktora takođe je jedan od segmenata vojne saradnje.“

„Kurseve koje je organizovao Regionalni centar za hemijsku, biološku, radiološku i nuklearnu odbranu (ABHO) u Kruševcu, u centralnoj Srbiji uspešno je završilo pet pripadnika vojske BiH. U planskim konferencijama za vežbu 'Balkan Response', koja je predviđena za maj, do sada su učestvovala tri pripadnika vojske BiH“, kaže Sinanovićeva.

Bosanski oficiri i zvaničnici iz sektora odbrane edukuju se na Vojnoj akademiji u Beogradu i medicinskom fakultetu Vojno-medicinske akademije.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković rekao je tokom nedavno održanog sastanka sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-majorom Antom Jelečem da Srbija može da ponudi BiH kapacitete ABHO centra u Kruševcu, Vojne akademije, kao i Baze Jug u svrhu obuke za pripremanje za mirovne misije. Oružane snage Srbije zainteresovane su za obuku svojih snaga u Centru za uklanjanje mina u BiH.

Aleksandar Radić, vojni analitičar Evroatlantske inicijative u Beogradu, kaže da postoji dodatni prostor za saradnju zemalja na polju međunarodnih mirovnih operacija.

„Srbija ima bazu Jug u blizini Bujanovca, u južnoj Srbiji, koja već jeste regionalni centar za obuku za misije UN, dok Bosna ima NATO centar za mirovne operacije u Butmiru. Značajna bosanska referenca je Centar za uklanjanje mina, a na srpskoj strani Regionalni centar za hemijsku, biološku, radiološku i nuklearnu odbranu. To su odlične osnove za vrlo čvrstu vojnu saradnju i ozbiljan doprinos regionalnoj bezbednosti i stabilnosti“, kaže Radić za SETimes.

Dvojica vojnih lidera takođe su se složili da je dalje unapređivanje saradnje između oružanih snaga dve zemlje u interesu regionalne stabilnosti.

„Regionalna bezbednost gradi se na zajedničkoj saradnji i ta saradnja na polju odbrane je od suštinskog značaja“, dodaje Radić. „Dakle, saradnja BiH i Srbije je važan segment regionalne bezbednosti. To je vrlo važno, ako uzmemo u obzir da su obe zemlje deo regiona koji je obuhvaćen procesima integracije, pre svega u EU, a, osim Srbije, sve druge zemlje su pokazale želju da postanu članice NATO-a. Sve nas to navodi na zaključak da je bezbednosna postavka u regionu zajednički posao svih zemalja.“

Sinanovićeva objašnjava da regionalna saradnja dve zemlje direktno doprinosi regionalnoj bezbednosti kroz zajedničko učešće u regionalnim inicijativama poput Procesa saradnje jugoistočne Evrope, Foruma ministara odbrane jugoistočne Evrope ili Foruma načelnika štabova država zapadnog Balkana (B9).

„Regionalna saradnja se odvija kroz organizaciju obuke i vežbi na regionalnom nivou, te kroz izgradnju zajedničkih kapaciteta kao mogući doprinos oružanih snaga država regije. Regionalna saradnja je prisutna i u odgovoru na krizne situacije, a konkretan primer je formiranje zajedničkih medicinskih timova za angažman u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća u regiji koje je trenutno u toku. U budućnosti se regionalna saradnja može odvijati i kroz mogući zajednički doprinos međunarodnim operacijama podrške miru“, kaže Sinanovićeva.

Tokom sastanka Dikovića i Jeleča u Beogradu razmotrena je uloga vojske u pružanju pomoći građanima tokom prirodnih katastrofa, kao što su velike poplave koje su pogodile region u maju prošle godine. Oružane snage u regionu pokazale su svoju sposobnost da reaguju na takve situacije i pružile su važnu pomoć na polju spašavanja i saniranja neposredno nakon poplava.

Radić ukazuje da je saradnja u sektoru odbrane nešto što ide i dalje od okvira same vojske.

„Vojne industrije dve zemlje su kompatibilne jer su zajedno bile deo istog proizvodnog lanca u vreme bivše Jugoslavije“, objašnjava on.

Milan Mijalkovski, profesor srpskog Fakulteta bezbednosti, kaže da je saradnja na polju odbrane ključna za suživot.

„Ova vrsta saradnje je najvažniji model sprečavanja sukoba, s obzirom da pruža sigurnost građanima“, navodi Mijalkovski u izjavi za SETimes. „Kada građani vide da njihova vojska sarađuje sa zemljom sa kojom je ranije bila u ratu, biće u stanju da povećaju svoju volju za uspostavljanjem mira i stabilnosti sa građanima na drugoj strani.“

Kako će dalja vojna saradnja između Srbije i BiH pomoći regionu? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.