Bez viza od Svetog Nikole

Izvor: RTS, 12.Nov.2009, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez viza od Svetog Nikole

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da je sasvim izvesno da će od 19. decembra biti ukinute vize građanima Srbije za putovanja u zemlje šengenskog sporazuma.

Evropski parlament sutra će glasati o rezoluciji o ukidanju viza, počev od 19. decembra, za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije, a konačnu odluku o tome doneće 30. novembra Savet ministara EU, saopšteno je u Briselu.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je u Briselu da je Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u narednim koracijama u evropskim integracijama, pre svega, zainteresovana za početak primene Prelaznog trgovinskog sporazuma i podnošenja zahteva za članstvo u Evropskoj uniji.

Đelić je posle razgovora sa komesarom za proširenje Olijem Renom o konsultacijama koje su u okviru EU u toku o budućim potezima u domenu evropskih integracija.

Đelić je kazao da je Rena informisao o koracima koje je Srbija ostvarila od podnošenja izveštaja o napretku koje je prošlog meseca objavila Evropska komisija.

"Taj napretak je značajan i, pre svega tiče se daljih koraka u borbi protiv organizovanog kriminala i predloga statuta Vojvodine. Na Vladi Srbije će uskoro biti paket našeg bezbednosnog odbrambenog sistema", naveo je Đelić.

Đelić je izneo i da je susret s Renom, verovatno poslednji sastanak na njegovoj sadašnjoj funkciji i zamolio Rena da, po stupanju na snagu Belog šengena, primi grupu od pedesetak građana Srbije koji nikada nisu putovali u Evropu, u sklopu akcije "Evropa za sve".

Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić izjavio je posle razgovora s evropskim komesarom Olijem Renom i izvestiocem EP za viznu liberalizaciju Tanjom Fajon, da se nada da će se Evropski parlament sutra izjasniti za ukidanje viza.

Đelić je potvrdio da je, na predlog Slovenije, prihvaćeno da ukidanje viza stupi na snagu 19. decembra, na pravoslavni praznik Svetog Nikole, koji se široko slavi u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, a i "zaštitnik je putnika".

Naveo je da je komesara Rena zamolio da bude prvi u sedištu EU koji će primiti neke od građana Srbije koji, u okviru projekta srpske vlade "Evropa za sve", treba da prvi put bez viza doputuju u Brisel.

Đelić je večeras prisustvovao debati o viznoj liberalizaciji u Evropskom parlamentu, a sutra prisustvovati glasanju o inicijativi da se ministrima unutrašnjih poslova zemalja EU predloži ukidanje viza za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.

Predstavljeni i poslednji tehnički detalji

Tokom današnjeg sastanka sa Tanjom Fajon, Đelić je predstavio "poslednje tehničke detalje" i napredak koji je Srbija napravila u tom domenu, kako bi ona bila u potpunosti upoznata sa situacijom pred raspravu u Parlamentu.

Rekao je da je postignut i kompromis između Evropskog parlamenta, Evropske komisije i zemalja članica da, pored vizne liberalizacije za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, bude usvojena i zajednička deklaracija kojom se traži da vize budu ukinute, što je pre moguće, i za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

"To je razvoj koji Srbija u potpunosti podržava, jer mi želimo da svi građani Zapadnog Balkana budu u stanju da putuju bez viza u Evropu", rekao je Đelić.

Potpredsednik Vlade Srbije je dodao da je sastanak sa Tanjom Fajon iskoristio da je pozove da dođe u Beograd na prvi dan vizne liberalizacije da podeli radost sa građanima Srbije.

Glavna tema pred evropskim parlamentarcima biće, kao i na prethodnom samitu šefova država i vlada EU, stav koji će Unija zauzeti na predstojećem samitu o klimatskim promenama u Kopenhagenu, ali i razmatranje imenovanja za nove funkcije koje se stvaraju stupanjem na snagu Lisabonskog sporazuma.

Razgovaraće se i o predstojećem samitu EU - Rusija koji će se održati 18. novembra u Stokholmu, kao i o finansijskoj krizi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Balkanske zemlje u redu za članstvo

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Nov.2009, 10:30

U Evropskom parlamentu posle podne počinje rasprava o ubrzanju procesa ukidanja viza EU za putovanje državljana Srbije, Crne Gore i Makedonije

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Đelić: Ukidanje viza za Svetog Nikolu

Izvor: TV Avala, 11.Nov.2009

Evropski parlament (EP) sutra će glasati o rezoluciji o ukidanju viza, počev od 19. decembra, za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije, a konačnu odluku o tome doneće 30. novembra Savet ministara EU, saopšteno je danas u Briselu.

Nastavak na TV Avala...

Evropski parlament sutra glasa o viznoj liberalizaciji

Izvor: SrbijaNet.rs, 11.Nov.2009

Evropski parlament će staviti sutra na glasanje inicijativu da se ministrima unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije preporuči da od 19. decembra ukinu vize gradjanima Srbije, Crne Gore i Makedonije. Kako je odlučeno danas na početku plenarne sednice, rasprava o ovom predlogu biće

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Vize za istoriju

Izvor: Večernje novosti, 11.Nov.2009

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je, posle razgovora sa komesarom za proširenje Olijem Renom u Briselu, da Srbija u procesu podnošenja kandidature za članstvo u EU želi da povlači realne poteze

Nastavak na Večernje novosti...

Djelić o narednim koracima Srbije u evropskim integracijama

Izvor: SrbijaNet.rs, 11.Nov.2009

Potpredsednik Vlade Božidar Djelić izjavio je večeras u Briselu da je Srbija u narednim koracijama u evropskim integracijama, pre svega, zainteresovana za početak primene Prelaznog trgovinskog sporazuma i podnošenja zahteva za članstvo u Evropskoj uniji (EU). Potpredsednik Djelić je to izjavio...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.