Bez izvršne i zakonodavne vlasti, sudstvo prepušteno samo sebi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez izvršne i zakonodavne vlasti, sudstvo prepušteno samo sebi

BEOGRAD - Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero ocenila je danas da je sudstvo u alarmantnom stanju i da postoji kriza u njegovom normalnom funkcionisanju.

"Sudstvo je prepusteno samo sebi, jer izvršna i zakonodavna vlast praktično i ne funkcionišu", rekla je Petrović-Škero na konferenciji za novinare u VSS i dodala da samo sve tri grane vlasti zajedno mogu da omoguće stvaranje dobrog sistema, normalno funkcionisanje sudstva i zaštitu prava građana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ona je upozorila da se mora alarmirati javnost i apelovati na građane da razumeju da je stanje u kome se sudstvo sada nalazi izazvano konstantnim pretnjama sudijama, čestim dojavama o postavljanju bombi koje utiču na odlaganje suđenja i rokova za ostvarivanje prava i stvaraju nesigurnost.

Petrović Škero je ocenila da je "sve to jednim delom izazvano i političkom nestabilnošću u zemlji".

Ona je iznela zaključke sa sastanka sa predsednicima okružnih sudova u Srbiji u kojima se predlažu efiksna rešenja za bezbedniji i bolji rad sudova.

Prioritetne mere za sudstvo

"Hitno uspotavljanje nove, racionalne mreže sudova, uz adekvatno rešavanje personalnih problema, povećanje nivoa saradnje sa policijom, sistematska zaštita sudija i sudskog osoblja, adekvatna procena bezbednosti stručnih službi", navela je Petrović -Škero.

Ona je dodala da je "neophodno utvrditi odgovornost za medijske i političke pritiske na rad sudstva i preduzeti odgovarajuće mere da se predstavnici državnih organa uzdržavaju od komentarisanja sudskih odluka".

Petrović-Škero je naglasila da bi "trebalo izvršiti i hitan izbor i razrešnja sudija i predsednika sudova, što bi trebalo da uradi Narodna skupština Srbije".

Prema njenim rečima, na sastanku je jednoglasno zaključeno da su se "problemi u sudstvu zatečeni 2000. godine višestruko umnožili , posebno donošenjem zakona za koje nisu stvoreni uslovi da se izvršavaju".

Palata pravde ima bezbedonosno mere na visokom nivou

"Tome doprinosi nepostojanje adekvatne mreže sudova i potrebnog broja sudija i sudskog osoblja koje treba da omogući normalno funkcionisanje sudova", kazala je Petrović-Škero.

Predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić rekao je da su mere bezbednosti u Palati pravde "na visokom nivou" i da se suđenja visokog rizika, prema procenama koje daju merodavne službe bezbednosti, "mogu održavati u toj instuciji".

On je dodao da će se sednica VSS, na kojoj će se raspravljati o žalbama na presudu za ubistvo premijera Zorana Đinđića održati u Palati pravde jer bezbedonosne procene zasad to omogućavaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petrović-Škero: Alarmantno stanje u pravosuđu

Izvor: Blic, 12.Jun.2008

Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero izjavila je danas da je sudstvo u Srbiju u alarmantnoj situaciji, sa mnogo problema i da oni mogu biti rešeni samo stvaranjem dobrog sistema u kojem moraju učestvovati sudska, zakonodavna i izvršna vlast...Petrović Škero je rekla na konferenciji...

Nastavak na Blic...

ŠKERO: SUDSTVO U KRIZI

Izvor: Kurir, 12.Jun.2008

BEOGRAD, 12. jun 2008. (FoNet) - Sudstvo u Srbiji je u krizi, jer je prepušteno samo sebi, usled nefunkcionisanja institucija zakonodavne i izvršne vlasti, izjavila je danas predsednica Vrhovnog suda Srbije(VSS) Vida Petrović Škero na vanrednoj konferenciji za štampu. "Posledice takvog stanja trpe...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.