Besplatni kursevi svetskih univerziteta

Izvor: RTS, 31.Okt.2014, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatni kursevi svetskih univerziteta

Vreme u kome živimo svedok je intenzivnog razvoja i sve veće popularnosti besplatnih onlajn edukativnih kurseva koje organizuju priznati univerziteti, profesori i stručnjaci iz različitih oblasti. Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" pokrenula je inicijativu prevođenja kurseva na srpski kako bi ih učinila dostupnim i onima kojima je engleski jezik barijera.

Ubrzani razvoj tehnologija i umnožavanje opšteg korpusa naučnog znanja unose promene u sve oblasti ljudskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << delovanja. Danas smo svi suočeni sa velikim izazovima i zahtevima za stalnim unapređivanjem sopstvenih znanja koje nameće tržište rada. Troškovi tradicionalnog formalnog obrazovanja postaju neodrživi, a najbolji primer toga je činjenica da je ukupni dug svih studenata u SAD dostigao jedan trilion dolara.

Razvoj internet tehnologija pruža nam mogućnost da dopunimo svoja profesionalna znanja ili steknemo potpuno nova znanja i veštine putem besplatnih kurseva izuzetnog naučnog kvaliteta koje putem interneta obezbeđuju najprestižnije ustanove viskog obrazovanja u svetu.

Mogućnost besplatnog unapređenja znanja na akademskom nivou putem interneta smatra se najvažnijom inovacijom u obrazovanju u poslednjih 200 godina.

Masovni besplatni internet kursevi su u većoj meri dostupni od 2012. godine. Sve je počelo konceptom besplatnih predavanja, odnosno praksom najprestižnijih univerziteta da omoguće slobodan pristup snimcima predavanja i nastavnim materijalima svojih najboljih profesora.

Zatim je ovaj koncept zaokružen dodavanjem onih elemenata akademskih kurseva koji su nedostajali: testova, laboratorijskih vežbi, ispita, studentske zajednice i sertifikata.

Time je došlo do faktičkog prenosa na internet celine onih kurseva koji studenti na kampusima najprestižnijih univerziteta plaćaju stotine hiljada dolara i njihove dostupnosti za sve one koji imaju pristup računaru i internetu.

Neki od najpoznatijih američkih univerziteta (MIT, Stanford, Jejl, Harvard) su 2012. godine pokrenuli projekat besplatnih internet kurseva s namerom da obezbede mogućnost pristupa kvalitetnim obrazovnim sadržajima za što veći broj ljudi širom planete.

Danas besplatne internet kurseve nudi veliki broj prestižnih univerziteta iz gotovo svih zemalja sveta na velikom broju jezika.

Pored engleskog, dostupni su kursevi i na francuskom, nemačkom, ruskom, kineskom i drugim jezicima viskoškolskih ustanova iz zemalja u kojima se ovi jezici govore, a sve više je kurseva za koje su obezbeđeni titlovi sa prevodom na više jezika, uključujući i srpski.

Istraživanja pokazuju da danas više od 50 odsto korisnika besplatnih internet kurseva dolazi iz zemalja van SAD. Najbrojniji korisnici kurseva su iz zemalja u razvoju koje se bore sa ekonomskim problemima i koje izdvajaju veoma ograničena sredstva za obrazovanje, kao i oni koji već imaju diplomu osnovnih studija, a koji žele da unaprede svoja znanja i veštine.

U stručnim krugovima vode se velike polemike oko budućnosti visokog obrazovanja i uloge koju besplatni internet kursevi imaju u njoj.

Najveće i najposećenije platforme za otvorene kurseve su Coursera, Edx, Udacity.

U okviru ovih platformi prestižni univerziteti stotine akademskih institucija najvišeg ranga, nude besplatne obrazovne sadržaje. Široka rasprostranjenost, dostupnost i kvalitet ovih kurseva ogleda se i u broju polaznika.

Samo na portalu Coursera je prijavljeno više od 7 000 000 korisnika. Raspon oblasti i tema koje se nude je širok i raznovrstan: kriptografija, teorija igara, istorija rok muzike, održivi razvoj, programiranje, kineski za početnike, finansije, i brojne druge.

U okviru projekta Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" za mrežu javnih biblioteka Srbije: prenos znanja, sadržaja i programa", koji finansira Ministarstvo kulture Srbije, do kraja 2014. godine bibliotekari Univerzitetske biblioteke posetiće 26 gradova u Srbiji i predstaviti najnovija saznanja i preporuke iz oblasti besplatnog obrazovanja, uključujući detaljno objašnjenje gde na internetu pronaći besplatne kvalitetne akademske kurseve i kako im pristupiti.

Pored toga, biće predstavljen i portal Univerzitetske biblioteke "Znanje za sve" koji nudi snimljena predavanja poznatih profesora sa svetskih univerziteta prevedena na srpski jezik zahvaljujući Klubu volontera Univerzitetske biblioteke. Više detaljnih informacija o ovoj temi možete pronaći u okviru tematskog vodiča Masovni otvoreni onlajn kursevi, na internet prezentaciji Univerzitetske biblioteke.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.