Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jul.2016, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banjalučkoj Toplani treba zajam

BANJALUKA- Informaciju o mogućnosti finansiranja projekta daljinskog grijanja Banjaluke od Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD putem obezbjeđenja zajma od 15 miliona evra usvojena je juče na posljednjoj sjednici Skupštine grada u ovom sazivu.

"Da li će do toga doći, potvrdiće studije koje će razmotriti opravdanost ovog našeg nauma. Usvajanjem ove odluke ušlo se u proces analize stanja u ovom preduzeću i uslova pod kojima se ono može poboljšati", rekao je Mićo Milovanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << direktor "Toplane". Na zasjedanju su bili i predstavnici EBRD-a, koji su trebali da održe prezentaciju.

Ovim projektom je predviđeno da tranša do 10 miliona evra bude namijenjena za prioritetni plan investicija, uključujući kupovinu novih kotlova na biomasu i pripadajuća obrtna sredstva, dok će tranša do pet miliona evra biti namijenjena za refinansiranje kupovine i instalisanja postojećih kotlova na biomasu.

"Zajam EBRD-a je najveća šansa koja se dosad pojavila za integralno restrukturisanje 'Toplane', a EBRD nudi kredit od 15 miliona evra, uz kamatnu stopu od jedan odsto i grejs period od tri godine, te rok otplate od 15 godina", istakao je Milovanović.

Zoran Talić, odbornik PDP-a, bio je uzdržan prilikom glasanja za usvajanje ove informacije, jer, kaže, niko nije napravio studiju ekonomske opravdanosti.

"Ovo je ozbiljna ponuda, sa dobrim uslovima, te mislim da trenutno na tržištu kapitala u regiji nema bolje", rekao je Slobodan Gavranović, gadonačelnik.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju rad same Skupštine grada, zasad je planirano da ide na odmor, a ukoliko se ukaže potreba sjednica može biti sazvana sve do saziva novog izbora odbornika.

Gavranović je još rekao da je godina bila prilično teška, uz neizvjesne prognoze za realizovanje brojnih projekata, jer je početkom godine priliv sredstava u budžet bio prilično nizak.

On je dodao da je nakon preuzimanja niza mjera došlo do promjene stanja u pogledu gradskih finansija, te sada ima oko pet miliona KM obezbijeđenih operativnih sredstava za izvršavanje programskih zadataka.

"Očekujem da će se budžetska godina završiti uz blagi suficit planiranih sredstava", istakao je Gavranović.

Aleksandar Petković, odbornik SDS-a, kritikovao je potencijalni kredit.

"Ovo je gorući problem ne samo građana koji se griju, već i svih građana Banjaluke, taj problem nije lako riješiti", kazao je Petković.

Na jučerašnjem zasjedanjuje, između ostalog, usvojene su Odluka o stanovima u svojini grada i Odluka o dodjeli poslovnih prostora na korištenje.

Stambenim zbrinjavanjem, kako je navedeno u odluci, primjenom principa socijalnog stanovanja smatra se stanovanje odgovarajućeg standarda koje se obezbjeđuje licima koja iz socijalnih, ekonomskih i drugih razloga ne mogu da riješe pitanje stanovanja na zadovoljavajući način primjenom postojećih tržišnih uslova.

Ugovor o zakupu stambene jedinice može se zaključiti na određeno ili neodređeno vrijeme u skladu s modelom stambenog zbrinjavanja koji je utvrđen u okviru svakog pojedinačnog projekta stambenog zbrinjavanja.

Posljednja sjednica je, čini se, izazvala neozbiljno ponašanje kod nekih odbornika, pa ih je Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada, nekoliko puta morao prebrojavati te ih umirivati zbog nedoličnog ponašanja. Neki su kasnili, a neki su međusobno pričali tokom zasjedanja.

Prva predviđena pauza, koja je trebalo da traje deset minuta, pretvorila se u pauzu od skoro jednog časa.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.