Ban Kimun sa hrvatskim zvaničnicima

Izvor: RTS, 21.Jul.2012, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Kimun sa hrvatskim zvaničnicima

Generalni sekretar UN Ban Kimun se u okviru svoje balkanske turneje sastao se sa hrvatskim državnim vrhom.

Generalni sekretar UN Ban KiMun danas se na Brionima sastao sa hrvatskim zvaničnicima a glavne teme tih razgovora bile su uloga Hrvatske u UN tokom 20 godina članstva u svetskoj organizaciji i doprinos te zemlje stabilnosti u regionu.

Na Brionima se sastao s hrvatskim državnim vrhom - predsednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranim Milanovićem i ministarkom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << spoljnih i evropskih poslova Vesnom Pusić.

Posle razgovora s hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem, Ban je pohvalio "hrvatske napore i njen doprinos mirovnoj politici u svetu što je nešto što jača, ne samo Hrvatsku, već ceo region i svet".

Josipović je izrazio zadovoljstvo što je i sam Ban prepoznao hrvatsku mirotvornu politiku u regionu i njenu važnost za mir i bezbednost, ne samo u regionu, nego i šire.

On smatra i da će ta politika dobiti na značaju članstvom u EU jer će Hrvatska kao uspešna priča biti primer drugima u regionu.

"Vitalni interes Hrvatske u regionu je da vlada mir i saradnja na svim područjima, od ekonomskog do diplomatskog", rekao je i dodao da će Hrvatska i dalje kroz svoju politiku promovisati tu saradnju kao što je to činila i do sada.

Rekao je da se razgovaralo o 20 godina hrvatskog članstva u UN tokom kojih je Hrvatska, "prošla jedan veliki put, od države u nastajanju koja je tražila pomoć, do države koja danas aktivno sudeluje u radu u UN i tu pomoć daje drugima".

Činjenica da je Hrvatska ispunila kriterijume za pristupanje EU pokazuje da je dostigla visoke standarde i očekuje i dalje reforme, rekao je Josipović, ističući da je s generalnim sekretarom UN razgovarao o članstvu u EU u kontekstu regionalne politike i razvoja događaja u regionu.

Josipović je takođe rekao da Hrvatska podržava napore generalnog sekretara UN da se u Siriji očuvaju ljudska prava i ljudski životi i da se na miran način reši vrlo komplikovana situacija koja tamo vlada.

Ban Kimun Hrvatskoj je čestitao skorašnje članstvo u Evropskoj uniji, ističući da su Hrvatska i UN tokom 20 godina članstva stvorili vrlo čvrsto partnerstvo.

Ono je počelo sa situacijom u kojoj se i sama Hrvatska nalazila kao zemlja u kojoj su se nalazile mirovne snage UN-a, dok su hrvatski vojnici sada u okviru mirovnih snaga UN-a stacionirani u Africi, Aziji, Bliskom istoku i obe Amerike. Svoju predanost globalnom miru i stabilnosti Hrvatska je jasno pokazala svojim članstvom u SB UN od 2008. do 2009. godine.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto u okviru posete Hrvatskoj nije posetio istočni deo Hrvatske koji je bio primer jedne od najuspešnijih UN-ovih misija mirne reintegracije, Ban je rekao da bi želeo posetiti Vukovar jer UN ima tamo puno projekata.

Osim toga,Vukovar je bio poprište najtežih ratnih zločina počinjenih na hrvatskom teritoriju, rekao je i dodao da se nada da će svi počinioci biti privedeni pravdi.

S Banom se danas sastao i premijer Zoran Milanović, a na razgovoru se razmotrila situacija u kriznim žarištima u svetu, s posebnim fokusom na eskalaciju sukoba u Siriji nakon rusko-kineskog veta na rezoluciju SB UN.

Kako se navodi u saopštenju iz vlade, razgovaralo se i o situaciji u regionu,uticaju privredne i finansijske krize u Evropi na svetske privredne tokove, problemu nezaposlenosti mladih i osnaženju političke participacije žena.

Ban Kimun je je pohvalio doprinos Hrvatske radu UN i pozvao Hrvatsku da nastavi sa svojim pozitivnim uticajem u regionu, navodi se u saopštenju uz isticanje da su u delegaciji bili vicepremijer za unutrašnje, spoljne i evropske poslove Neven Mimica i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

U okviru trodnevne posete Hrvatskoj povodom 20 godina članstva u UN, Ban je juče održao predavanje o odnosima Hrvatske i UN u Zagrebu, a posetio je i školu narodnog zdravlja "Andrija Štampar", nazvanom po osnovaču Svetske zdravstvene organizacije.

Ban će večeras zajedno s Josipovićem u pulskoj Areni prisustvovati svečanom otvaranju 59. Festivala igranog filma.

Ban je juče u Zagrebu održao govor u Starogradskoj većnici, obišao Školu narodnog zdravlja Andrija Stampar i Digitalnu polikliniku za internu medicinu a sastao se i sa osobljem UN Zagrebu.

Genralni sekretar UN Ban Kimun, nakon posete Sloveniji i Hrvatskoj u okviru svoje balkanske turneje, sutra odlazi u  Crnu Goru, a u ponedeljak će posetiti Srbiju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ban Ki Mun: Mirovna politika Hrvatske značajna za region

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jul.2012

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun u subotu je posle sastanka sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem čestitao Hrvatskoj skori ulazak u Evropsku uniju i naglasio da je doprinos te zemlje mirovnoj politici značajan i za čitav region i svet, preneli su hrvatski mediji...Na konferenciji za novinare...

Nastavak na Vesti-online.com...

Ban Ki Mun završio posetu Hrvatskoj

Izvor: Danas, 22.Jul.2012, 20:13

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun juče je završio trodnevnu posetu Hrvatskoj odakle je u poslepodnevnim satima otputovao za Crnu Goru, u okviru turneje po zemljama Balkana. Ban je u subotu na Brionima razgovarao s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i ministarkom...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.