Astronauti nas štite od apokalipse

Izvor: Kurir, 24.Apr.2014, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Astronauti nas štite od apokalipse

Više od 10.000 asteroida ima mogućnost da uništi ceo grad ili kontinent. Zastrašujuće udare trenutno izbegavamo samo pukom srećom

SIJETL - Više sreće nego pameti.

Verovatnoća da će nas asteroidi udariti i uništiti je deset puta veća nego što se mislilo, a katastrofalan udar iz svemira trenutno izbegavamo samo pukom srećom, tvrde trojica penzionisanih astronauta NASA. Padovi asteroida su skoro svakodnevni, ali većina asteroida udara u nenaseljene >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << oblasti i okeane. Ipak, samo je pitanje vremena kad će zbrisati sa lica zemlje ceo grad ili državu.

Akcija

Astronauti dr Ed Lu, Tom Džons i Bil Anders zbog toga su osnovali fondaciju B612, privatnu kompaniju čiji je cilj zaštita naše planete od udara iz svemira. Zahvaljujući podacima koje je prikupila organizacija NTB, koja se bavi nadgledanjem nuklearnih eksplozija, oni su došli do podatka da je od 2000. do 2013. zabeleženo 26 nuklearnih eksplozija koje nisu izazvale nuklearne bombe, već asteroidi. Svaka od tih 26 eksplozija imala je energiju od jednog do 600 kilotona. Poređenja radi, eksplozija koja je uništila Hirošimu 1945. godine imala je snagu od 15 kilotona, što je bilo dovoljno da sravni grad sa zemljom i ubije 80.000 ljudi.

Ovi podaci ukazuju da je broj velikih asteroida koji udaraju o Zemlju bar deset puta veći nego što se ranije mislilo.

Uništenje

- Imali smo neverovatno mnogo sreće što Zemlju u bližoj prošlosti nije pogodio asteroid koji bi izazvao veliku katastrofu. Većina velikih asteroida koji bi mogli da razore celu planetu ili kontinent se ipak detektuje na vreme. Međutim, od 10.000 do milion asteroida koje smo detektovali imaju moć da razore ceo grad. Kako ne postoji način da sprečimo te asteroide da udare, jedino što nas štiti je čista sreća - kaže dr Lu.

Prema njegovom mišljenju, rešenje je da se napravi svemirski teleskop čiji bi jedini zadatak bio praćenje asteroida godinama pre mogućeg udara. Fondacija B612 planira da taj teleskop, nazvan „Sentinel“, pošalje u svemir 2018. Njegov zadatak bio bi da napravi detaljnu dinamičku mapu unutrašnjosti Sunčevog sistema.

Cilj je da detektuje bar 200.000 asteroida već tokom prve godine misije, kao i da prepozna one najopasnije.

Udari

NUKLEARNE EKSPLOZIJE

Asteroidi koji su udarili u Zemlju od 2000. do 2013. izazvali su 26 eksplozija jednakih nuklearnim. Neke od tih eksplozija bile su jače i do nekoliko puta od eksplozije koja je 1945. godine raznela Hirošimu. Većina njih se događa visoko u atmosferi, ali snaga udara pokazuje koliko smo u stvari ranjivi. Najjači zabeleženi udar bio je onaj u Tunguziji u Sibiru 1908. On je bio jednak eksploziji 15.000 tona TNT, a sravnjena je površina od 2.000 kvadratnih kilometara.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.