Aškalijska porodica napadnuta u Novom Sadu

Izvor: RTS, 22.Nov.2014, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aškalijska porodica napadnuta u Novom Sadu

Troje članova jedne aškalijske porodice fizički je napadnuto protekle noći u novosadskoj Jevrejskoj ulici samo zbog toga što su pričali na aškalijskom jeziku, koji je sličan albanskom, saopštila je Matica Aškalija u Novom Sadu.

Aškalijsku porodicu su fizički napale dve osobe, mladić i devojka, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsedik Matice Aškalija Jahir Toplica, prenosi Tanjug.

Porodica je napadnuta oko tri sata posle ponoći, navodi se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u saopštenju i precizira da su ih mladić i devojka maltretirali u ulazu te matice kada su ih čuli kako pričaju.

Muškarca, njegovu ženu i maloletno dete su počeli da udaraju pesnicama i nogama, tako da su komšije koje su čule vrisku pozvale policiju, a napadači su "otišli na burek u obližnju pekaru", dodaje se u saopštenju.

Policajci su, pošto im je rečeno šta se dogodilo i gde se nalaze mladić i devojka, obavili razgovor sa napadačima i tom prilikom, kako se navodi u saopštenju Matice Aškalija, jedan od policajaca mladiću je rekao "brate, nisi to trebao" a "sa ženskom osobom nisu ni reč progovorili, te su se sa njima i lepo pozdravili".

Napadnuti M. S. i njegova supruga su, zbog posledica napada, morali da potraže pomoć u Kliničkom centru Vojvodine, navodi se u saopštenju.

Matica Aškalija navodi da se tako nešto ne dešava prvi put, pošto je i predsednika Toplicu jedan čovek fizički napao na ulici kada je čuo kako priča mobilnim telefonom, rekavši mu "nemoj ovde pričati albanski, nije ti ovo Albanija".

Matica Aškalija je najoštrije osudila napade na aškalijsku popilaciju i zatražila od MUP-a Srbije da zaštiti građane te nacionalnosti "a ne dodvoravanje napadačima", navedeno je u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NS: Napadnuta porodica sa detetom jer su pričali aškalijski

Izvor: Vesti-online.com, 22.Nov.2014

Tročlana aškalijska porodica Šajn napadnuta je prošle noći u Novom Sadu, saopšila je danas Matica Aškalija...Napadač potapšan po ramenu..Predsednik Matice Jahir Toplica, koji je potpisao saopštenje za javnost, naveo je da je među napadnutima bilo i maloletno dete, a da su napadači bili momak...

Nastavak na Vesti-online.com...

Novi Sad: Napadnuta aškalijska porodica

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Nov.2014

Tročlana aškalijska porodica Šajn napadnuta je noćas u Novom Sadu, saopšila je danas Matica Aškalija...Predsednik Matice Jahir Toplica, koji je potpisao saopštenje za javnost, naveo je da je među napadnutima bilo i maloletno dete, a da su napadači bili momak i devojka, koji su sedeli pored ulaza...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.