Analitičari SAD: Srbija nema istinsku opoziciju

Izvor: VOA, 27.Apr.2016, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari SAD: Srbija nema istinsku opoziciju

Američki stručnjaci za međunarodnu politiku za naš program komentarišu izbore u Srbiji ističući da su građani pokazali posvećenost proevropskom putu.

Ubedljiva pobeda Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke na izborima u nedelju bila očekivana smatraju američki analitičari, i to pokazuje jasnu posvećenost državljana Srbije proevropskom putu.

"Očekivao sam da Vučić pobedi, i to ubedljivo", kaže za Glas Amerike analitičar i saradnik Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Džons Hopkins Danijel Server, ali podseća da je važnije obratiti pažnju na druge, koji su dobili dobili glasove na izborima.

Server smatra da kada se to uzme u obzir, istinska demokratija u Srbiji još nije prisutna.

"Moj problem je što ne vidim održivu opoziciju koja može da bude na vlasti. Za mene je demokratija kada imate stvarnu mogućnost promene vlasti, a ja tu mogućnost u Srbiji danas ne vidim. Šešelj neće doći na vlast, niti će podeljene liberalne demokrate. Nije Vučić kriv za to, to je posledica njegovog uspeha. Ja nisam protiv Vučića, ali tako funkcioniše demokratija", kaže Server.

Edvard Džozef, analitičar iz Instituta za aktuelna svetska pitanja za naš program kaže da je posle izbora u nedelju jedna stvar jasna – Srbija je odlučna da nastavi put ka Evropi.

"Najvažniji zaključak posle pobede premijera Vučića je to što je srpski narod nastavio da pokazuje odlučnost da ide ka Evropskoj uniji, što je još bitnije kada je alternativa Šešelj, koji je dobio oslobađajuću presudu Haškog tribunala. Veoma je značajno da su građani Srbije odbacili put ka Rusiji i jasno podržali nastavak puta ka EU“, ističe Džozef.

Premijer Vučić je i u privatnim razgovorima i javno rekao da ne pokušava da balansira između Moskve i Vašingtona, već da su on i Srbija doneli konačnu odluku, a to je zapad – podseća Server, ali kaže da se sada čekaju rezultati.

"Sada ostaje da vidimo da li će da iskoristi izbornu pobedu da preduzme konkretne korake ka isupunjenju te odluke. Biće dosta prilika. Prva među njima je možda uvođenje sankcija Rusiji zbog Ukrajine, ali biće i dosta drugih prilika u budućnosti, kako bi se pokazao da je Srbija zaista uz zapad i da zaista želi priključenje Evropskoj uniji“, kaže Server.

On zaključuje da očekuje da premijer Vučić preduzme te akcije, čime bi dodatno učvrstio svoju proevropsku orijentaciju.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.