Amfilohija ne žele u Dubrovniku

Izvor: Vesti-online.com, 15.Feb.2011, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohija ne žele u Dubrovniku

Nagađanja pojedinih hrvatskih medija da bi na Međunarodnu skupštinu pravoslavlja u Dubrovniku mogao doći i mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović, izazvala je oštre reakcije javnosti i gradskih vlasti Dubrovnika. Amfilohije nije, međutim, bio na sinoćnom otvaranju 20. Međunarodne Skupštine pravoslavlja.

Uoči početka Skupštine pravoslavlja, zamenica gradonačelnika Dubrovnika Tatjana Šimac-Bonačić zapretila je da neće dopustiti održavanje skupa u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << gradskim prostorijama ukoliko mitropolit dođe.

Nekoliko udruženja veterana je u centru Dubrovnika delilo letke na kojima piše da mitropolit Amfilohije nije dobrodošao u Dubrovnik zbog učešća u, kako su naveli, agresiji na Hrvatsku.

Uz njegovu sliku, veterani su držali i slike haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića, javili su hrvatski mediji.

Zamenica gradonačelnika Dubrovnika i poslanica Socijaldemokratske partije u Saboru Tatjana Šimac-Bonačić izrazila je u saopštenju nevericu u mogućnost dolaska mitriopolita Amfilohija u Dubrovnik.

"U vreme kad je dogovarana Skupština, nije bilo govora o tome da bi se mogao pojaviti Amfilohije, koga Dubrovčani pamte po zlu iz 1991. kada je ohrabrivao Srbe i Crnogorce koji su držali u opsadi Dubrovnik", podsetila je Šimac-Bonačić.

Ona je dodala da su delovanje Amfilohija "obeležili ekstremistički i nacionalistički stavovi suprotni hrišćanskoj etici, i podsticanje sukoba koji su doveli do krvoprolića i ratnih zločina".

Istakla je da je grad Dubrovnik primer tolerancije i da neće dopustiti da se "uništava duh suživota nepromišljenim istupima koji vređaju sve Dubrovčanke i Dubrovčane".

Trodnevna Skupština pravoslavlja održava se pod pokroviteljstvom predsednika Sabora Hrvatske Luke Bebića.

Konferenciju su organizovale Međunarodna skupštine pravoslavlja iz Atine i Međunarodni društveni fond jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve, a okupila je učesnike iz 22 države.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.