Amazon dobio patent za isporuke dronovima

Izvor: VOA, 24.Maj.2015, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amazon dobio patent za isporuke dronovima

Najveća američka internet prodavnica, vebsajt Amazon.com dobila je patent za novi sistem dostave porudžbina kupcima – bespilotnim letelicama, odnosno dronovima.

Federalna regulatorna agencija je u martu dala dozvolu Amazonu da počne da testira novu tehnologiju, ali izgleda da je novi sistem još daleko od svakodnevne upotrebe.

Kako se navodi u zahtevu za patent izdatom od američkog zavoda za patente, Amazon planira da uz pomoć globalnog sistema za pozicioniranje, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << odnosno GPS-a, dostavlja pakete širom Amerike, ali i kupcima direktno, gde god oni bili.

Prateći poziciju mobilnog, najčešće pametnog, telefona kupca dronovi će moći da zaobiđu i živa bića i beživotne prepreke, i da identifikuju oblasti bezbedne za sletanje i dostavu paketa - i to sve u roku od 30 minuta.

Federalna agencija za vazduhoplovstvo nalaže da dronovi u ovoj eksperimentalnoj fazi iz bezbednosnih razloga ostanu u vidokrugu operatera, što umnogome ograničava njihov domet.

Amazon pokušava da pronađe rešenja, kaže za naš program putem skajpa Loreta Alkalaj sa koledža za vazduhoplovstvo i tehnologiju “Von” u Njujorku.

“Mislim da će da rade na tome paralelno sa razvojem nove tehnologije. Ne smatram da će bezbednost biti nešto što će zaustaviti ovu tehnologiju”.

Amazon još nije počeo sa reklamiranjem dostave dronovima, ali Alkalaj je optimistična u tom pogledu.

“U doglednoj budućnosti ćemo početi sa ovakvim dostavama. Već imamo iskustva sa tim dostavama u oblastima pogođenim prirodnim katastrofama ili ruralnim predelima. Mislim da postoji ogromna potražnja za takvim tipom dostave”.

Još uvek postoji zabrinutost zbog mogućih sudara sa raznim objektima, kao i oko vandalizma ili krađa dronova i paketa, međutim Alkalaj ističe da mediji pogrešno pretpostavljaju da će se porudžbine dostavljati na prag kupaca.

“Ukoliko dron dostavi paket na vaš krov, onda ćete moći da ga razdvojite od pešaka i saobraćaja, ali i od vazdušnog saobraćaja”.

Alkalaj još ističe da iako američki domovi uglavnom nisu dizajnirani za dostavu na krovove, moguće je da će budući stambeni i poslovni objekti imati specijalnu platformu za vazdušnu dostavu robe.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.