Alžirska TV: Avion pao u Nigeru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2014, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alžirska TV: Avion pao u Nigeru

Ostaci aviona uočeni su iz vazduha na oko 80 kilometara severoistočno od grad Gosi.

U avionu je bilo 110 putnika i šestočlana posada, a niko nije preživeo pad aviona.

Prema zvaničnim podacima, za sada je poznato da je u avionu bio 51 državljanin Francuske, 24 državljana Burkine Faso, osam Libanaca, četiri Alžirca, dva državljanina Luksemburga i po jedan državljanin Belgije, Švajcarske, Nigerije Kameruna, Ukrajine i Rumunije.

Svi članovi posade bili su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << španski državljani.

Neki svetski mediji preneli su da je u avionu bila i Marijela Kastro, ćerka kubanskog predsednika Raula Kastra, ali se ona ubrzo oglasila posredstvom Televizijske mreže Latinske Amerike TeleSur i rekla da je živa i zdrava.

Aviokompanija Er Alžir saopštila je jutros kako je izgubila kontakt sa svojim avionom oko sat vremena nakon što je on danas poleteo iz Uagadugua, u Burkini Faso.

Er Alžir napominje da se radi o avionu DC-9, koji je leteo za grad Alžir.

Avion se u trenutku gubitka kontakta nalazio u vazdušnom prostoru Malija, približavajući se alžirskoj granici.

Od njegove posade je prethodno zatraženo da skrene s putanje zbog loših vremenskih prilika i da bi se izbegao eventualni sudar sa jednom drugom letilicom, na letu Alžir - Bamako.

Kontakt je izgubljen nakon promene kursa aviona.

Februara ove godine u Alžiru se dogodila jedna od najtežih nesreća u istoriji vazduhoplovstva te zemlje, kada je vojni avion C-130, u kojem je bilo 78 ljudi, srušio na planinskom severoistoku zemlje.

Tada je poginulo više od 70 osoba.

 



Pariz mobiliše sva vojna sredstva u Maliju da nađe avion

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da će Francuska upotrebiti sva vojna sredstva u Maliju, gde ima raspoređene na stotine vojnika, u potrazi za avionom .

"Odlučio sam da rasporedim... sva vojna sredstva kojima raspolažemo u Maliju", rekao je Oland na francuskoj televiziji, misleći na vojnike koje je Pariz početkom prošle godine poslao u Mali kako bi sprečili da Bamako padne u ruke islamskim ekstremistima i tuareškim pobunjenicima koji su zauzeli severni deo zemlje.

Oland je, takođe, rekao da je otkazao putovanja na ostrva Reunion, Majot i Komore u Indijskom okeanu, preneo je AFP.

U svom poslednjem radio kontaktu, piloti su rekli da menjaju kurs zbog "izuzetno teških vremenskih uslova", podsetio je Oland.

Francuski radio RFI javio je da je avion lociran u regionu Kidar, gde su, kako navodi, rano jutros stanovnici čuli snažne ekplozije i alarmirali vojne snage na severu zemlje.

Neimenovani zvaničnik francuskog Ministarstva odbrane izjavio je ranije danas za "Foks njuz" da su dva francuska borbena aviona locirala olupinu alžirskog aviona koji se srušio iznad severnog Malija, a i jedan predstavnik aerodroma potvrdio je za En-Bi-Si (NBC) da je olupina aviona locirana, prenosi Raša tudej.

Kompanija "Er Alžeri" navela je na Tviteru da se avion izgleda srušio "u regionu Tilemsi, 70km od Gaoa".

Grad Gao nalazi se na levoj obali reke Niger.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.