Aleksandar Vulin za Blic: Biće nam bolje već ove godine

Izvor: Blic, 19.Apr.2016, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksandar Vulin za "Blic": Biće nam bolje već ove godine

Srbiji će biti bolje već ove godine, kaže u intervjuu za “Blic” Aleksandar Vulin, predsednik Pokreta socijalista i ministar za rad i socijalnu politiku.

Poručuje da je Aleksandru Vučiću saborac a ne branilac, da u naprednjačkoj vladi uspeva da sprovede levičarske ideje, a na izborima očekuje apsolutnu većinu. Takođe navodi da se politikom niko ne bavi da bi bio u opoziciji i koaliciji. Zato bi sve ispod apsolutne većine u Skupštini za njega bio neuspeh.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
U slučaju pobede SNS, da li ostajete ministar rada?

- U politici sam toliko dugo da znam da se o takvim stvarima ne izjašnjava pred izbore.

Koga vidite u Vladi posle izbora?

- Neka građani prvo kažu šta imaju. Matematički, nadam se da nam neće trebati niko. Politički, to ćemo proceniti.

Da li bi bila dobra politička procena da to i dalje bude SPS?

- U SPS postoji velika grupa ljudi koji misle da je najveća greška njihove stranke ta što su napustili topli zagrljaj DS. Za njih je to bilo zlatno vreme u kojem su nekoga mogli da uslovljavaju i ucenjuju. Koliko ih je, da li su i koliko moćni, time treba da se bavi SPS.

Spekuliše se da bi SPS mogao da bude zamenjen koalicijom SDS-LDP-LSV? Kako vam to izgleda?

- Malo je onih koji vreme nisu provodili nudeći se da budu koalicioni partneri u bilo kojoj “kombinaciji”. Žalosno je što nemaju sposobnost da svoju politiku sprovode i kada nisu na vlasti. To važi i za ovu koaliciju. Svi oni bi voleli da budu deo vlasti i nema sumnje da će dati sve od sebe da tako i bude.

Imate neka konkretna saznanja?

- Ne, samo kažem šta vidim svih ovih godina. Ali, to ne zavisi od njih.

Zanimljivo izgleda lista SNS na kojoj su i levica i desnica, oni za EU, ali i evroskeptici. Šta vas drži na okupu?

- Vučić je pokazao da je u stanju da stvori širok front koji služi interesima Srbije, a to su dobri odnosi i sa jednima i sa drugima. Da nije njega, to ne bi bilo moguće.

Znači, on je taj “vezivni faktor”?

- U politici morate imati pojedinca koji vodi. U Srbiji, on je taj koji je u stanju sve da objedini i na čijem autoritetu to može da funkcioniše.

Vučića branite baš revnosno? Zašto?

- Voleo bih da ga manje napadaju, pa bih ga ja manje branio. Ne mogu da igram za Zvezdu, a da navijam za Partizan. Postoji mera do koje branite svoje političke saborce i saveznike. Uvek ću dati sve od sebe za tim u kojem se nalazim. Mi smo saborci, svako na svoj način. Tako se i ponašam.

Vi ste levičar, a to je i Borko Stefanović iz Levice Srbije. Da li s njim može biti neke saradnje?

- Prvo morate da budete autentična levica. Da biste to bili, ne smete da provedete 12 godina u vlasti koja je sprovodila pljačkašku privatizaciju. Ako se nijednom tome niste usprotivili, šta ste se sada setili? Ta saradnja nije moguća saradnja. Mi smo zadržali socijalna davanja, isplaćujemo ih redovno, radnici su dobili socijalne programe, isplaćeni su svi dugovi vojnim i poljoprivrednim penzionerima - sve je to levica.

DS je često meta kritika, između ostalog i vaših, baš zbog tih privatizacija. Zašto su onda izostali sudski procesi?

- Ja ne mogu da utičem na pravosuđe. Ako kažem sve što mislim, sutra ćete reći da sam ugrozio nezavisnost pravosuđa. Ja kao građanim mislim da bi toga trebalo da bude više i da sve funkcioniše brže.

Kazali ste da, ako se pitate vi i Vučić, Srbija neće ući u NATO, niti će legalizovati gej brakove. U međuvremenu, Srbija je potpisala sporazum sa NATO, a moguće je i da će se građanski zakonik baviti gej brakovima?

- Zakonik je zbir predloga za čitavo društvo iz ove oblasti. Šta će biti u tim zakonima, videćemo. Ja sam jedan od ministara koji je zadužen za oblast porodičnih odnosa i ja bih morao da ga potpišem, a to će biti jako teško. Sporazumom sa NATO je potpisan još u vreme DSS-a. Ne aboliramo NATO, imamo skupštinsku odluku da smo vojno neutralna zemlja, ne svrstavamo se ni na jednu ni na drugu stranu.

Da li je moguće to hendlovanje na dve strane?

- Već je moguće. Promenilo se vreme i promenila se Srbija kojoj se danas priznaju pravo na interes i da može da se bori za njega.

Šta Srbija treba da uradi povodom rastućeg nacionalizma u Hrvatskoj?

- Još na Jadovnu sam upozirio na rastući fažizam u Hrvatskoj. Verujem da je i Hrvatska zabrinuta zbog toga jer je nemoguće da članica EU može da dopusti fašizaciju političkog života, a da ne oseti potrebu da se tome suprotstavi. Mi ćemo uvek imati umirujuću ulogu i od nas neće doći nijedna teška reč. Saplitanja očekujem.

Šta bi bila poruka Zagrebu?

- Bavite se svojom zemljom. Najveći interes Hrvatske je da Srbija bude ekonomski uspešna i razvijena zemlja koja će čuvati svoje i njihove granice i s kojom će moći da se radi, sarađuje i trguje. Rešavajte svoje komplekse negde drugde, ostavite nas na miru da se bavimo svojim životom.

POŠTUJEM SLOBODANA MILOŠEVIĆA

Bili ste na obeležavanju 10 godina od smrti Slobodana Miloševića. Zašto gajite posebna osećanja prema njemu?

- On je dva puta bio predsednik moje države i jednom SR Jugoslavije. Poštujem borbu koju je vodio, čvrsto verujem u to da je uspeo da pogreši u izboru svojih prijatelja, ali i da su ga neprijatelji birali nepogrešivo.

SITNIM KORACIMA IDEMO NAPRED

Kada će nam biti bolje?

- Strpljivim radom postaje polako bolje. Naravno da to nije dovoljno, ali pomalo idemo napred. Na ličnom standardu nam nije bolje, to je sigurno. Ipak, očekujem da ćemo u ovoj godini imati dovoljno novca za povećanje plata i penzija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.