Albanija: Ovog Martija nećemo

Izvor: RTS, 07.Avg.2009, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija: Ovog Martija nećemo

Konfuzni signali iz Tirane posle zahteva Dika Martija za istragom o otmicama i ubistvima otetih Srba na severu te države. Albanija, suštinski, ne želi međunarodnu istragu. Srbija: Očekivan stav Tirane.

Početak istrage specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija dočekan je u Tirani sa prilično nejasnim stavom oko problema vezanih za istragu navoda o trgovini organima Srba otetih 1999. godine.

Albanski ministar pravde Enekelejd Alibej prvo je odbacio mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << međunarodne istrage o nestanku oko 300 Srba, ali je ubrzo zatim reterirao rekavši da je Albanija, shodno međunarodnim konvencijama, otvorena za svaki zathev te vrste.

Prvobitno, Alibej je Martija upozorio da istrage na teritoriji Albanije obavlja isključivo albansko tužilaštvo, ponovivši raniji stav Tirane da o navodima Beograda i bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala "nema nikakvih dokaza".

Svega dan kasnije, Alibej je, ipak, diplomatski ponudio saradnju evropskom istražiocu, objašnjavajući promenu stava "međunarodnim obavezama te države". 

Ljajić: Mogu da zamislim kako bi reagovali da mi odbijemo

Ministar rada i socijalne politike i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je da nije iznenađen činjenicom da albanske vlasti nisu izašle u susret Diku Martiju.

"Na žalost to nije ništa novo, mogu reći da je reakcija očekivana, jer su i drugi međunarodni zvaničnici nailazili na slične odgovore. Tu nije bilo nikakve saradnje sa albanske strane, odnosno od strane albanskog pravosuđa i albanskih vlasti", rekao je Ljajić.

Mogu samo da zamislim, ocenio je Ljajić, kako bi međunarodna zajednica reagovala da je u pitanju srpska strana. "Niti međunarodna zajednica reaguje, niti bilo ko sa albanske strane izražava spremnost da se uključi u istragu o tom pitanju", zaključio je Ljajić.

Albanija, ali i vlasti u Prištini, odbile su da, na zahtev Beograda, pokrenu istragu o trgovini organima kidnapovanih Srba, a stav nisu promenile nakon nekoliko zahteva međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč.

Marti je, posle serije susreta sa srpskim zvaničnicima, u Tirani razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Albanije Bujarom Nišanijem i predstavnicima tužilaštva.

"Hjuman rajts voč" za opsežnu istragu

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč upozorila je da je, posle ulaska međunarodnih snaga juna 1999. godine, sa Kosova u Albaniju prebačeno najmanje 400 osoba, nakon čega im se gubi svaki trag.

"Tražimo od vlasti na Kosovu i u Albaniji, kao i od najvažnijih međunarodnih institucija da pomognu da se utvrdi sudbina ovih ljudi i da se otkrije šta im se dogodilo", rekla je Vanda Trosinska iz HRV-a.

Trosinska je, takođe, istakla značaj tog slučaja jer je do navodne trgovine organima došlo posle uspostavljanja međunarodnog prisustva na Kosovu, naglasivši  da postoji dovoljno materijala koji daje osnova za pokretanje istrage.

Izjava predstavnice HRV-a usledila je dan nakon što su srpske vlasti predale specijalnom izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju dokumentaciju u trgovini organima na severu Albanije, uključujući svedočanstva očevidaca i podatke o najmanje jednoj identifikovanoj žrtvi. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tirana blokira istragu o Žutoj kući

Izvor: Radio 021, 07.Avg.2009

Zvaničnici u Tirani saopštili su istražiocu Saveta Evrope Diku Martiju da se u Albaniji ne može voditi istraga o navodnim zločinima i trgovini organima Srba i drugih nealbanaca tokom rata na Kosovu na osnovu optužbi Karle del Ponte, niti vlasti u Beogradu. "Pravo da vodi istragu na teritoriji Albanije...

Nastavak na Radio 021...

Licemerje Naroda Orlova

Izvor: RTV Pink, 07.Avg.2009

Koha ditore: Tirana ne prihvata istragu Dika Martija . . . Albanski ministar pravde Enekelejd Alibej poručio je istražiocu Saveta Evrope Diku Martiju da pravo da vodi istragu na teritoriji Albanije ima samo albansko Tužilaštvo i odbio da odgovori na pisanu poruku srpskog ministarstva pravosuđa...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.