Aktivisti Zooplaneta i meštani Medoševca spasli rodu

Izvor: RTS, 28.Jul.2016, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aktivisti Zooplaneta i meštani Medoševca spasli rodu

Nevreme koje je juče u popodnevnim satima pogodilo Niš prouzrokovalo je probleme u gradu i okolini. Pored putara koji su imali pune ruke posla, u Medoševcu kod Niša, ekipa Zoo-planeta spasavala je jednu rodu koja je zbog jakog vetra ispala iz gnezda.
Snažan vetar koji je zahvatio okolinu Niša, oborio je iz gnezda mladu rodu sa bandere visoke 5 metara. Odlučni u nameri da joj pomognu, meštani koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su se zatekli u blizini odmah su povređenoj ptici pružili pomoć i smestili je na sigurno.

Živorad Veselinović iz Medoševca kaže da je, kad su psi počeli da je napadaju, uzeo pticu i odneo je veterinaru:
"Ima još jedna, koju sam video ali nisam mogao da je uhvatim jer sam ovu držao."
Aktivisti Zoo-planeta kažu da mladunče rode nije bilo u stanju da se samo vrati u gnezdo i da su meštani učinili pravu stvar.
"Kroz hranu ubrizgavamo komponente koje odredi veterinar, a koje utiču na jačanje imunog sistema, fizičkog stanja i kondicije", objasnio je Dušan Stojanović iz niškog Udruženja Zooplanet.
Dve šestomesečne rode ostale su u gnezdu dok su veterinari pregledali poveđenu. Ona će biti smeštena nekoliko dana u avijarijumu - kavezu za ptice, gde će joj biti pružana nega dok ne očvrsne i ne počne sama da leti.
Gnezdo iz kojeg je ispala roda staro je više od deset godina i jedino je koje je opstalo u tom kraju Niša. U gradu i okolini ima još petnaestak gnezda koja su napravile rode, a u Srbiji - kako se procenjuje - više od 1.200.
Kao veoma ugrožena vrsta ptica, rode su u Srbiji strogo zaštićene zakonom.
rts.nis@rtst.rs

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

BRAVO! Spašena roda u Medoševcu (FOTO)

Izvor: NiskeVesti.rs, 29.Jul.2016, 00:32

U Medoševcu kod Niša, meštani su spasili rodu koja je zbog jakog vetra i lošeg vremena juče ispala iz gnezda. U gnezdu su ostale još dve šestomesečne rode. O povređenoj rodi trenutno brine Zoo-planet.. . Nevreme koje je zahvatilo okolinu Niša i jak vetar iz gnezda je oborio mladu rodu. Meštani...

Nastavak na NiskeVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.