Ako želite da radite od kuće, ove stvari će vam pomoći da budete uspešni u svom poslu

Izvor: Telegraf.rs, 01.Jul.2016, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako želite da radite od kuće, ove stvari će vam pomoći da budete uspešni u svom poslu

Bez poštovanja obaveznih pravila oblačenja, fiksnog radnog vremena, šefa iza leđa i drugih ograničenja, nije ni čudo što mnogi žele da imaju poslovni angažman u kućnom okruženju. Ipak, rad od kuće nije samo izležavanje u krevetu do podneva, već zahteva i određena pravila.

Da biste zaista bili uspešni u radu od kuće potrebno je da istrajete u sledećim stvarima.

Fokus

Rad od kuće zahteva punu pažnju i sposobnost da zanemarite smetnje kojima obiluje >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << rad u domaćinstvu. Pranje veša, gledanje televizije i sređivanje dvorišta nisu opcija kada radite u kancelariji, pa tako ne bi trebalo da okupiraju vaš radni dan ni kada poslujete od kuće.

Ne odgovarajte na lične pozive ako pretpostavljate da će duže potrajati. Odredite vremenske kvote koje treba da ispunite pre nego što napravite pauzu za ručak ili kupovinu namirnica. Da biste uživali u prednostima ravnoteže posla i života, morate biti u stanju da izdvojite vreme samo za rad.

Disciplina

Foto-ilustracija: pixabay.com

Disciplina je uslov za rad kod kuće. Sedenje za računarom neće funkcionisati ako vi svakoga časa proveravate svoje naloge na društvenim mrežama. Priuštite sebi vreme za računarom koje ćete posvetiti omiljenim sajtovima, ali odredite i kada je vreme za početak rada i tada se posvetite samo poslu.

Organizacija

Organizacione veštine umnogome pomažu da uspete u svom poduhvatu rada od kuće. Vi ste onaj koji određuje svoj raspored, vreme za rad, odmor, porodicu i prijatelje. Ovo je najprivlačnija odlika rada od kuće, ali zahteva potpuno isplaniranu organizaciju, jer iako ne morate da odlazite u kancelariju, i dalje morate da radite.

Radni prostor

Specijalno kreiran radni prostor može biti neophodan, u zavisnosti od prirode vašeg poslovanja. Ako ste pisac, poslovni prostor nije nužan, ali mesto predviđeno za posao može vam pomoći da minimizirate smetnje i održite fokus.

Ako vaš posao uključuje proizvod koji treba da pravite i zatim prodajete, potreban vam je prostor u kome ćete čuvati materijal, alat, kao i prostor za rad na samom proizvodu.

Foto: PIxabay

Sposobnost rešavanja problema

Da biste uspešno radili od kuće, potrebno je da znate samostalno da rešavate probleme. Kada se vaša kancelarijska oprema pokvari, sami treba da je popravite ili zamenite, za razliku od rada u kancelariji pri kome ćete taj posao samo delegirati nadležnom sektoru. Isto važi i za probleme u poslovanju koji su u potpunosti na vama da ih rešite.

Određivanje ličnih granica

Kreiranje granica s ostalim članovima domaćinstva od ključnog je značaja za uspeh vašeg poslovnog angažmana kod kuće. Ako vaši ukućani žele da razgovaraju s vama dok radite, možete im se posvetiti, ali ne zaboravite da odredite vreme za to kada ćete prekinuti nepredviđenu aktivnost i vratiti se poslu.

Foto-ilustracija: Profimedia

Objasnite im da kada biste radili van kuće ne biste bili dostupni za razgovor uopšte. Prednost rada od kuće jeste to što možete da provedete više vremena sa svojom porodicom, ali to ne znači da ne treba da odredite vreme koje je namenjeno samo za rad.

Rad od kuće privlači sve veći broj ljudi, pa zato pri odabiru profesije prednost imaju one koje nisu vezane za boravak u kancelariji. Tako oni koji mogu da uživaju u prednostima rada od kuće rade kao pisci, programeri, grafički i web dizajneri, zanatlije, posluju u IT sektoru itd.

Ne samo što omogućavaju rad po sopstvenom ritmu, zanimanja koja ne zahtevaju korporativno okruženje donose i ogromnu zaradu.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.