Ako hoćeš da smršaš, prestani sa ovim

Izvor: Mondo, 21.Dec.2014, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako hoćeš da smršaš, prestani sa ovim

Ako se zdravo hraniš i trudiš se da skineš višak kilograma, a rezultata nema, možda praviš neku od ovih čestih grešaka.

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Piješ alkohol


Iako ne piješ previše često, čašicu tu i tamo, alkoholna pića sadrže dosta kalorija. Osim toga, alkohol otvara apetit, pa će biti teže da se pridržavaš pravilnog režima ishrane nakon toga. Dakle, osim što ćeš na ovaj način uneti nepotrebne kalorije, nakon čašice >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ćeš teško moći da odoliš svim tim grickalicama što ih kriješ od sebe već neko vreme. Ako ti predstavlja zadovoljstvo da ponekad popiješ čašicu alkoholnog pića, nutricionista Sintija Sas kaže da je OK popiti dva pića nedeljno.

Jedeš "dijetalnu" hranu

Nažalost, u mnogim naizgled dijetalnim namirnicama se kriju razni aditivi čija je imena gotovo nemoguće izgovoriti. Nutricionista Sintija Sas kaže da su joj se mnogi klijenti žalili jer jedu upravo takve, dijetalne namirnice, ali ne uspevaju da smršaju. Ona naglašava da nije baš sve u kalorijama, jer su studije pokazale da metabolizam sagori 50 odsto kalorija manje kada vari obrađenu hranu. Savetuje da što je češće moguće sami pripremate obroke, čak i ako takav obrok možda sadrži više kalorija nego dijetalne namirnice.

Precenjuješ zdravu hranu

To što jedeš zdravu hranu, ne znači da treba da jedeš u neograničenim količinama. Sasova kaže da je raduje kada njeni klijenti za doručak jedu, na primer, pahuljice, ali su porcije prevelike jer se vode idejom da je to zdrava hrana. Iako zdrave namirnice ubrzavaju metabolizam i sadrže važne nutrijente, ne bi trebalo da se prejedete - obratite pažnju na signale koje vam organizam šalje.

Preskačeš obroke

Verovatno ste to čuli i ranije, ali izuzetno je važno da redovno jedete ako želite da skinete kilograme na zdrav način. Neredovni obroci mogu da imaju dve negativne posledice – metabolizam će sporije raditi i sagoreti manje kalorija jer mu niste na vreme dali neophodnu hranu, i biće veće šanse da se uveče prejedete. Brojne studije su pokazale nije važno samo koliko kalorija unosimo, već i vreme kada ih unosimo. Nutricionista savetuje da jedete manje količine hrane, na svakih četiri do pet sati, kako biste sve ovo sprečili.

Opsesivno brojiš kalorije

Već je rečeno da je bitan i kvalitet namirnica, ne samo kalorije, kao i vreme kada unosimo hranu, a brojanje kalorija može da ima i negativan efekat. Studije su pokazale da brojanje unetih kalorija predstavlja stres za osobu koja pokušava da skine višak kilograma, što može povećati nivo hormona kortizola, koji će povećati apetit.

Izbegavaš masti

Iako se stručnjaci trude da objasne da ne treba u potpunosti izbegavati masti, mnogi to i dalje rade. Mnogi klijenti nutricioniste Sas izbegavaju avokado, na primer, jer sadrži visok procenat masti. Međutim, unošenje dobrih masti je zapravo dobra strategija mršavljenja. Zdrave masti pomažu da duže budemo siti i ubrzavaju metabolizam.

Emocionalno prejedanje

Posezanje za grickalicama usled dosade, nervoze, besa… najčešća je prepreka koja stoji na putu do gubitka viška kilograma. Iako je teško, nije nemoguće izboriti se sa ovom navikom, a nutricionista garantuje da oni koji uspeju da se zanimaju drugim stvarima onda kada bi jeli iz dosade, gube višak kilograma.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.