Akcioni plan podriva nezavisnost Agencije

Izvor: RTS, 30.Okt.2014, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Akcioni plan podriva nezavisnost Agencije"

Agencija za borbu protiv korupcije izražava zabrinutost povodom određenih delova Nacrta akcionog plana za poglavlje 23, ocenjujući da podriva nezavisnost Agencije i veštački uspostavlja nadzornu funkciju Ministarstva pravde u odnosu na Agenciju.

U saopštenju Agencije za borbu protiv korupcije ukazuje se i da su komentari i prilozi koji su od suštinskog značaja za rad Agencije i njenu nezavisnost izmenjeni ili izostavljeni u Nacrtu Akcionog plana koji je postavljen na internet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stranici Ministarstva pravde, prenosi Tanjug.

"Ovako koncipiran Akcioni plan podriva nezavisnost Agencije i pokazuje nerazumevanje njene uloge i značaja, a naročito kada je reč o njenim kontrolnim i nadzornim ovlašćenjima", ističe se u saopštenju Agencije.

Agencija je izrazila zabrinutost, iako je kako navodi, blagovremeno dostavila komentare na ovaj dokument, kao odgovor na preporuke iz skrining Izveštaja Evropske komisije, a na osnovu ekspertize i iskustva u četvorogodišnjoj primeni važećeg Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Prema oceni te institucije, postojeći predlog Akcionog plana, kroz niz mera veštački uspostavlja nadzornu funkciju Ministarstva pravde u odnosu na Agenciju, počev od analize njenih nadležnosti, preko procene organizacione strukture Agencije, broja zaposlenih i nivoa njihove obučenosti, do praćenja primene Zakona o Agenciji.

"Sa aspekta efikasnosti primene antikorupcijskih mera predloženi Akcioni plan je neprihvatljiv, jer s jedne strane predviđa aktivnosti koje su već urađene, dok s druge nepotrebno odlaže primenu antikorupcijskih mera predviđenih već postojećim dokumentima", smatra Agencija.

Tako, Akcioni plan predviđa izradu analize nadležnosti Agencije od strane Ministarstva pravde, iako je ovakva analiza već urađena i to od strane nezavisnog stručnjaka, uz podršku USAID/JRGA programa, i dostavljena Ministarstvu pravde, Ministarstvu finansija i Vladi još krajem 2013. godine, a sve postupajući po meri i u roku predviđenim Akcionim planom za borbu protiv korupcije.

Takođe, Agencija je uzimajući u obzir navedenu analizu nezavisnog stručnjaka, mere predviđene Akcionim planom za sprovođenje Strategije, kao i preporuke EU eksperata, izradila Model zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji je jula ove godine dostavljen Ministarstvu pravde, Vladi Srbije i Narodnoj skupštini.

"Predloženi Akcioni plan nepotrebno odlaže usvajanje novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije za čak godinu dana u odnosu na rok predviđen Akcionim planom za sprovođenje Strategije, ignorišući više puta ponovljene preporuke iz EU Izveštaja o napretku Srbije", upozorila je Agencija.

Ovakav pristup definisanju budućih mera, aktivnosti i njihovih nosilaca ne pruža adekvatan osnov za zaštitu javnog interesa, smanjenje rizika od korupcije i poboljšanje efikasnosti rada Agencije, navedeno je u saopštenju Agencije za borbu protiv korupcije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.