Advokatska komora: Nismo protiv beležnika, već protiv kršenja zakona

Izvor: Press, 31.Okt.2014, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokatska komora: Nismo protiv beležnika, već protiv kršenja zakona

Advokatska komora Srbije (AKS) ponovila je danas da advokatura nije protiv uvođenja javnog beležništva i da su protesti nastupili jer se Zakonom o javnom beležništvu i pratećim propisima "praktično poništio Zakon o obligacionim odnisima".
Kako je saopšteno iz AKS, Zakonom o javnom beležništvu i pratećim propisima ukinute su privatne isprave kao oblik zaključivanja privatnih poslova, odnosno različitih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ugovora, čime se praktično poništava Zakon o obligacionim odnosima.

Advokatura zahteva da se svi ugovori koje su građani zaključivali i overavali u sudu do 1. septembra ove godine i dalje overavaju na isti način - isključivo i samo overom potpisa kod javnog beležnika što, kako se ističe, ne postoji u Zakonu o javnom beležništvu.



"Ukoliko građani žele da privatnu ispravu, odnosno ugovor, pretvore u javnu potrebna je specijalna vrsta overe, solemnizacija, koja podrazumeva dodavanje posebnog dokumenta koji potvrđuje sadržinu ugovora i potpise. U odnosu na ugovore koji su do sada zaključivani pred sudijom, smatramo da sud sam treba da oceni da li će te poslove poveriti javnim beležnicima", ističe se u saopštenju.

Srpski advokati dodaju i da se forma i oblik, odnosno način overe, utvrđuje posebnim zakonima (Porodični zakon, Zakon o nasleđivanju, Zakon o obligacionim odnosima...), a ne Zakonom o javnom beležništvu.

"Sve navedeno, uključujući ukidanje monopola, nije sadržano u predlogu Vlade Srbije za izmene propisa koji se odnose na javno beležništvo i koji je dostavljen Skupštini Srbije na usvajanje pa su predložene izmene deklaratorne, a ne suštinske i usmerene ka dovođenju javnosti u zabludu", ističu advokati.

Oni su ukazali na činjenicu da je jedna od izmena predlog da 30 odsto svoje nagrade beležnici uplaćuju na poseban račun budžeta "čime je očigledno da postoje posebni interesi između javnih beležnika i određenih interesnih grupa".

"Protest advokata doprineo je rušenju ovog koncepta i bar deo sredstava vratio u budžet Republike Srbije", zaključila AKS.

Advokati su već 52 dana u štrajku u celoj Srbiji. Oni u ponedeljak nisu prihvatili predlog Ministarstva za izmene Zakona o javnim beležnicima, jer nisu u skladu za njihovim zahtevima i nastavili su protest. Advokati u celoj Srbji po preporuci AKS tokom obustave rada ne idu na suđenja, kao ni na saslušanja u policiji i tužilaštvu.

Vlada Srbije je juče na sednici usvojila Predlog Ministarstva pravde za izmene Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti kojima se ukida eksluzivnost javnih beležnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti. 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.