ANKETA: Da li prolazite kroz žuto svetlo?

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jul.2015, 04:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANKETA: Da li prolazite kroz žuto svetlo?

Većina vozača poznaje zakon koji kaže da je zaustavljanje na žutom svetlu semafora obavezno, međutim praksa iz gradskog saobraćaja nam svakodnevno demonstrira da se nepoštovanje ovog pravila uveliko toleriše. Kakva je vaša reakcija na paljenje žutog svetla na semaforu?

U 142. članu Zakona o bezbednosti saobraćaja, u kome se opisuje značenje saobraćajnih znakova se navodi:

1) crveno svetlo - zabranjen prolaz;

2) žuto svetlo - zabranjen prolaz, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << osim u slučaju kada se vozilo ne može bezbedno zaustaviti ispred navedenog znaka;

3) zeleno svetlo - dozvoljen prolaz;

4) istovremeno uključeno žuto i crveno svetlo - zabranjen prolaz i nagoveštaj da će se uključiti zeleno svetlo;

5) trepćuće žuto svetlo - obaveza za sve učesnike u saobraćaju da se kreću uz povećanu opreznost;

6) trepćuće zeleno svetlo - dozvoljen prolaz i nagoveštaj skorog prestanka dozvoljenog prolaza uključenjem žutog, a zatim crvenog svetla.

Iako ovaj zakon zaista ostavlja prostora za slobodnu procenu vozača, ali i saobraćajnog policajca, sasvim je sigurno da veliki broj vozača i dalje žuto svetlo shvata kao dozvoljen prolaz iako nema opasnosti od zaustavljanja vozila.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.