ALERGIČNI, PAZITE SE: Ambrozija nastavlja da raste u Evropi

Izvor: Kurir, 26.Maj.2015, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALERGIČNI, PAZITE SE: Ambrozija nastavlja da raste u Evropi

PARIZ - Ambrozija, biljka iz Severne Amerike čiji polen izaziva jaku alergiju, nastaviće postepeno da raste u Evropi narednih decenija, saopštili su francuski naučnici u novom istraživanju.

Uvedena u Evropu krajem 19. veka, visoko alergena biljka ambrozija (ambrosia artemisiofolia) može da poraste do dva metra visine i ima male cvetove koji izazivaju alergije, među kojima rinitis, iritacija očiju i otežano disanje.

Ambrozija je najviše prisutna u centralnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i južnoj Evropi, posebno na severu Italije i na jugoistoku Francuske gde se redovno sprovodi iskorenjivanje te biljke. Stručnjaci su naveli da je njeno iskorenjivanje veoma teško jer se pojavljuje u urbanim zonama.

Na osnovu matematičkog modela, tim naučnika iz Francuske, Velike Britanije i Austraije izračunao je da će koncentracija polena ambrozije biti učetvorostručena do 2050. godine u Evropi.

U studiji se navodi da će ambrozija zahvatiti i severni deo Evrope, sever Francuske i jug Velike Britanije. Naučnici su ocenili da ambrozija brzo raste zbog globalnog zagrevanja koje podstiče rast vegetacije.

Pored Evrope i Severne Amerike, ambrozije ima na nekim područjima Australije, Južne Amerike, čak i Japana. Ambrozija je prvi put u Srbiji primećena u Sremskim Karlovcima 1953. godine. Prema podacima iz 2006. godine, u Beogradu je pojedinih dana izmereno i do 400 polenovih zrna po kubnom metru. Od tada se posebno vodi računa i pokrenuta je široka akcija za nadgledanje površina i uklanjanje tog korova. Na ambroziju mogu da budu alergične i životinje.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.